Bankacılık ve Sigortacılık

Bankacılık ve Sigortacılık

Bankacılık ve Sigortacılık – Lisans veya ön lisans programında okunan bölümler bütün kariyerinize etki etmektedir.

Bu nedenle bölüm tercihi yapmadan önce iyi düşünmek, bölümün artılarını ve eksilerini analiz etmek gerekir.

Tercih edilecek bölümün iş imkanları, çalışma alanları gibi pek çok kriter mutlaka incelenmelidir. Bankacılık ve sigortacılık bölümü de bunlardan biridir. Bankacılık ve sigortacılık avantajları ve dezavantajları ile analiz edilmesi gereken çok yönlü bir bölümdür.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü

Bankacılık ve sigortacılık eğitimi ülkemizde hem 2 yıllık ön lisans hem de 4 yıllık lisans programlarında sunulmaktadır.

Gerek örgün eğitim gerek uzaktan eğitim olarak öğrenim görme imkanı, bankacılık ve sigortacılık avantajları arasında yer almaktadır. Bölümün eğitim verme şeklinin çeşitliliği her kesimden öğrenciye hitap etmektedir.

Bunun yanında hem özel üniversitelerde hem de devlet üniversitelerinde bankacılık ve sigortacılık bölümünün bulunması eğitimin ulaşılabilirliğini arttırmaktadır. Bankacılık ve sigortacılık bölümü, iki meslek dalında da uzmanlık kazandırmaktadır. Bölüm mezunlarının hem bankacı hem sigortacı olarak çalışma şansları vardır.

Bölümün mezunlarının iş alanının genişlemesi, potansiyel iş fırsatlarını da arttırmaktadır. Dileyen bankacı olarak dileyen sigortacı olarak kariyerini şekillendirebilmektedir. Bölüm mezunları için özel sektörde iş imkanları oldukça fazladır. Bankalar, sigorta şirketleri, finans kuruluşları gibi pek çok yerde bankacılık ve sigortacılık mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Söz konusu bölümün en büyük avantajı hiç kuşkusuz iş fırsatı konusunda sunduğu çeşitliliktir.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünün Avantajları

Bankacılık ve sigortacılık eğitimini başarıyla tamamlamış olan kişilerin iki meslek alanında donanıma sahip olmaları bankacılık ve sigortacılık avantajları arasında göze çarpmaktadır.

Her iki meslek dalında uzmanlık elde edilmesi, kariyer inşa ederken kolaylık sağlamaktadır. Örneğin kariyerine bir sigorta firmasında başlayan anca sigortacılıktan verim alamayan personel adayı bankacı olma hakkına da sahiptir. Bu sayede bankaların mülakat ve sınavlarına katılarak bankacı olma şansını yakalayabilir. Bunun tam tersi de geçerlidir. Bölüm mezunlarına her iki alanda da uzmanlık kazandırması bankacılık ve sigortacılık avantajlarını güçlendirmektedir.

Özel sektörün yanı sıra devlet kadrolarında da bankacılık ve sigortacılık mezunları için iş imkanları bulunmaktadır. Merkezi atama sistemiyle veya açıktan atama ile devlet kadrolarında bankacılık ve sigortacılık mezunu olarak iş bulabilirsiniz. Bunun için KPSS’den 90 ve üzeri bir puan almanız yeterli olacaktır.

Bankacılık da sigortacılık da global mesleklerdir. Bir bankacı veya sigortacı olarak dünyanın dört bir yanında çalışabilirsiniz. Bölümün en büyük avantajlarından biri de uluslararası bir bankada veya global bir sigorta firmasında işe başlayarak yurtdışında kariyer yapma imkanını sunmasıdır. Yabancı dil bilginize güveniyorsanız ve yurtdışında çalışma hayaliniz varsa bankacılık ve sigortacılık bölümünden mezun olmak işinize yarayacaktır.

Bankacılık ve sigortacılık mezunu olarak dilerseniz satış odaklı kadrolarda çalışabilirsiniz. Gerek bankaların gerek sigorta firmalarının satış kadrolarının iş temposu oldukça yüksek ve hareketlidir. Masa başında sabit çalışmayı tercih etmeyenler ve iş hayatında sosyallikten hoşlananlar için söz konusu satış kadroları büyük bir fırsat olarak görülmektedir.

Bankacılık ve Sigortacılık Dezavantajları

Bankacılık ve sigortacılık avantajları olduğu gibi dezavantajları da olan bir bölümdür. Her ikisinin de detaylı incelenmesi, bölüm ve meslek seçiminde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bankacılık ve sigortacılık mezunlarının en büyük dezavantajı devlet kadrolarında şanslarının düşük olmasıdır.

Bölüm mezunları için ayrılan kadro sayısının az olması, atanma şansını zorlaştırmaktadır. Atanmak için KPSS’den 90 ve üzeri puan almak gerekmektedir. Puanın bu derece yüksek olması çoğu personel adayı için atanmayı zorlaştırmaktadır. Bu nedenle atanmak isteyip de atanamayan çoğu personel adayı şansını özel sektörde aramaktadır.

Bankaların ve özellikle sigorta şirketlerinin çalışma tempoları oldukça yoğundur. Bu durum kimi zaman yorucu olabilmektedir. Özellikle satış kadrolarında çalışan personellerin üzerinde oluşan satış hedefi baskısı stres yaratmaktadır. Özel sektördeki iş imkanlarının yorucu ve stresli olması bankacılık ve sigortacılık bölümünün dezavantajlarından biridir.

Bankacılık ve sigortacılık, insanlarla sürekli iletişim kurmayı gerektiren sosyal mesleklere hitap etmektedir. Hareketli iş hayatından ve sosyallikten hoşlanmayan personel adayları için bankacılık ve sigortacılık uygun bir bölüm değildir.

Bankacılık ve Sigortacılık Okunur mu?

Bankacılık ve sigortacılık avantajları, dezavantajlarından fazla bir bölümdür.

Bölümü okumaya karar vermeden önce bütün avantajlarını ve dezavantajlarını kişisel olarak değerlendirmeniz uygun olacaktır. Zira herkesin karakteri, yetenekleri ve düşünceleri farklıdır. Kimi sosyal işleri severken kimi daha teknik işleri tercih etmektedir. Bazı kişiler yurtdışında çalışmayı hedeflerken bazıları yurtiçinde kariyer inşa etmeyi istemektedir.

Bu nedenle bankacılık ve sigortacılık bölümü için kesin yargılara varmak zordur. Özellikle özel sektörde çalışmak isteyen, yurtdışında kariyer hedefleyen kişiler için bankacılık ve sigortacılık okunur diyebiliriz. Ancak önceliği devlet kadroları olan ve hareketli iş hayatına ısınamayan personel adaylarının kendilerine uygun başka bölümleri tercih etmesi daha verimli olacaktır.

Çünkü bankacılık ve sigortacılık bölümü, özel sektörde iş imkanlarının geniş olduğu ve yurtdışında çalışma fırsatı sunan bir bölümdür. Bu nedenle bölüm tercihi yaparken mutlaka hedeflerinizi analiz etmeli, ona göre bankacılık ve sigortacılık okumaya karar vermelisiniz.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Bulunan Üniversiteler

Bankacılık ve sigortacılık üniversiteler içinde sık rastlanılan bölümlerden biridir. Hem bankacılık hem sigortacılık personel adayları tarafından yoğun talep gören meslekler arasında yer almaktadır. Bu nedenle devlet üniversitelerinde de özel üniversitelerde de bankacılık ve sigortacılık eğitimi verilmektedir.

Bankalar, yasal güvence altında müşterilerin maddi işlemler yapmalarını sağlamaktadır. Birikiminizi rahatça banka hesabınızda muhafaza edebilir, yatırımlarınızı bankalar sayesinde değerlendirebilir veya ödemelerinizi banka vasıtasıyla gerçekleştirebilirsiniz. Söz konusu maddi varlıklar olunca, bu işlemler için çeşitli yasal güvencelerle hem banka hem müşteri kendini koruma altına almaktadır. Bankanın sunduğu bu güven bir nevi sigortadır.

Sigortacılık mesleği, tıpkı bankacılık gibi köklü meslekler arasında yer almaktadır. Günümüzde bankacılıkla sigortacılık mesleklerinin bütünleşmesinin temel sebebi hiç kuşkusuz maddi varlıklar için sağlanan yasal garantilerden kaynaklanmaktadır. Çok basit bir örnekle açıklayacak olursak, ev satın almak için bankadan konut kredisi çektiğinizde banka evinizi yangın, doğal afet gibi risklere karşı sigorta yapmaktadır. Görüldüğü kredi kullanımı bir bankacılık işlemi iken konut sigortası bir sigortacılık işlemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Konu maddi güvence olduğunda, bankacılık ve sigortacılık mesleklerinin bir bütün haline gelmektedir.

Bankacılık ve sigortacılık üniversiteler göz önüne alındığında yoğun talep gören bir bölümdür. Her iki meslek dalında da uzmanlık kazanılmasını sağlayan bankacılık ve sigortacılık bölümünün iş fırsatları oldukça fazladır. Bu nedenle ülkemizde hem devlet üniversitelerinde hem de özel üniversitelerde bankacılık ve sigortacılık eğitimi verilmektedir. Söz konusu eğitim 4 yıllık lisans, 2 yıllık ön lisans programlarında öğrencilere sunulmaktadır. Bunun yanında hem örgün eğitim hem de uzaktan eğitim modelinde bankacılık ve sigortacılık eğitimi alabilirsiniz.

Bankacılık ve sigortacılık üniversiteler bünyesinde bu denli program çeşitliliğine sahip nadir bölümlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Özel Üniversitelerde Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü

Devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler ülkemizde aktif olarak eğitim vermektedirler. Yabancı dilde eğitime ağırlık verdiği için özel üniversitelerde eğitim almak isteyen pek çok öğrenci bulunmaktadır. Bankacılık ve sigortacılık üniversiteler için öğrenci popülasyonunun fazla olduğu bir bölümdür.

Özel üniversitelerde burslu veya burssuz olarak bankacılık ve sigortacılık eğitimi alabilirsiniz. Tercihen 2 yıllık veya 4 yıllık eğitim alabileceğiniz özel üniversiteler ise şunlardır:

  • Antalya Akev Üniversitesi
  • Ataşehir Adıgüzel Meslek Yüksekokulu
  • Beykent Üniversitesi
  • Çağ Üniversitesi
  • Çankaya Üniversitesi
  • Doğuş Üniversitesi
  • Haliç Üniversitesi
  • İstanbul Arel Üniversitesi
  • İstanbul Aydın Üniversitesi
  • İstanbul Ayvansaray Üniversitesi
  • İstanbul Bilgi Üniversitesi
  • İstanbul Gedik Üniversitesi
  • İstanbul Gelişim Üniversitesi
  • İstanbul Kültür Üniversitesi
  • İstanbul Medipol Üniversitesi
  • İstanbul Okan Üniversitesi
  • İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu
  • İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  • İzmir Ekonomi Üniversitesi
  • İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu
  • Maltepe Üniversitesi
  • Nişantaşı Üniversitesi
  • Yaşar Üniversitesi
  • Girne Amerikan Üniversitesi
  • Yakın Doğu Üniversitesi

Devlet Üniversitelerinde Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü

Devlet üniversiteleri ülkemizin dört bir yanında eğitim vermektedir. Devlet üniversitelerinde bankacılık ve sigortacılık eğitimi almak için herhangi bir burs kazanmanıza veya ekstra bir ödeme yapmanıza gerek yoktur. Bu nedenle devlet üniversitelerini tercih eden çok sayıda öğrenci bulunmaktadır. Bankacılık ve sigortacılık üniversiteler özellikle devlet üniversiteleri içerisinde yaygın bir bölüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde bankacılık ve sigortacılık eğitimi veren devlet üniversiteleri ise şunlardır:

  • Adıyaman Üniversitesi
  • Afyon Kocatepe Üniversitesi
  • Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  • Akdeniz Üniversitesi
  • Aksaray Üniversitesi
  • Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  • Amasya Üniversitesi
  • Ankara Üniversitesi
  • Artvin Çoruh Üniversitesi
  • Atatürk Üniversitesi
  • Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  • Balıkesir Üniversitesi
  • Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  • Batman Üniversitesi
  • Bayburt Üniversitesi
  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  • Bitlis Eren Üniversitesi
  • Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  • Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  • Bursa Uludağ Üniversitesi
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  • Çankırı Karatekin Üniversitesi
  • Çukurova Üniversitesi
  • Dicle Üniversitesi
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  • Fırat Üniversitesi
  • Gaziantep Üniversitesi
  • Giresun Üniversitesi
  • Hakkari Üniversitesi
  • Harran Üniversitesi
  • Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  • Hitit Üniversitesi
  • Iğdır Üniversitesi
  • Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  • İstanbul Üniversitesi
  • Kafkas Üniversitesi
  • Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  • Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi
  • Kastamonu Üniversitesi
  • Kayseri Üniversitesi
  • Kırklareli Üniversitesi
  • Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  • Kocaeli Üniversitesi
  • Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  • Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  • Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  • Mardin Artuklu Üniversitesi
  • Marmara Üniversitesi
  • Mersin Üniversitesi
  • Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  • Munzur Üniversitesi
  • Muş Alparslan Üniversitesi
  • Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi
  • Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  • Ordu Üniversitesi
  • Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  • Pamukkale Üniversitesi
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  • Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  • Selçuk Üniversitesi
  • Siirt Üniversitesi
  • Sinop Üniversitesi
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  • Şırnak Üniversitesi
  • Tarsus Üniversitesi
  • Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  • Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  • Trabzon Üniversitesi
  • Trakya Üniversitesi
  • Uşak Üniversitesi
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  • Yozgat Bozok Üniversitesi
  • Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Atamaları

Bankacılık ve sigortacılık, global meslekler arasında yer almaktadır. Köklü bir geçmişe sahip olan bu meslekler dünyanın dört bir yanında iş alanına sahiptir. Bu durum bankacılık ve sigortacılık sayesinde yurt dışında kariyer yapma imkanı da sunmaktadır. Yurt dışı iş kadroları özel sektörde yoğunluktayken, bankacılık ve sigortacılık atamaları sayesinde devlet kadrolarında da iş fırsatları bulunmaktadır.

Bankacılık ve sigortacılık, ayrı ayrı iki mesleğe de hitap eden çok yönlü bir bölümdür. Bu nedenle bankacılık ve sigortacılık mezunlarının özel sektörde bankacı veya sigortacı olarak iş bulma şansları oldukça yüksektir. Sadece tek bir meslek dalına bağlı kalınmaması bölüm mezunlarının kariyer fırsatlarını çeşitlendirmektedir. Bankacılık ve sigortacılık bölümü özel sektörde olduğu kadar devlet kadrolarında da iş fırsatı bulunan bölümler arasında yer almaktadır. Devlet kadrolarında çalışmak isteyen kişiler için bankacılık ve sigortacılık atamaları gerçekleştirilmektedir. Söz konusu atamalarda iş fırsatını elde etmek için ise Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılmak gerekmektedir.

Bankacılık ve Sigortacılık KPSS Atamaları

Bankacılık ve sigortacılık atamaları neredeyse her sene gerçekleştirilmektedir. Kimi zaman merkezi atama sistemi ile kimi zaman ise kurumların personel alımı sayesinde bölüm mezunları devlet kadrolarında iş fırsatı yakalamaktadır.

Merkezi atamalar, yılın belirli dönemlerinde düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. KPSS’den belirli bir seviyenin üzerinde puan alan adaylar online olarak merkezi atamalara başvurabilmektedir. Merkezi atamalarda mülakat yapılmamakta, puan ve aranan diğer şartlar yeterli geldiği takdirde atama gerçekleştirilmektedir. Kimi kamu kurumları ise merkezi atama ile değil, kendi personel alım sistemiyle iş fırsatı sunmaktadır. Bu durumda kamu kurumları kendi internet siteleri üzerinden personel alım duyuruları yayınlamaktadır. Söz konusu duyurularda istenen KPSS puanı ve ek olarak yabancı dil bilgisini ölçme amaçlı YDS puanı, yaş kriteri, mezun olunan bölüm şartı gibi pek çok nitelik belirtilmektedir. Aranan nitelikleri taşıyan mezunlar ilanlara başvuru yaparak mülakata davet edilmekte ve mülakat sonucuna göre atama gerçekleştirilmektedir.

Bankacılık ve sigortacılık atamaları genellikle merkezi atama sistemiyle gerçekleştirilse de kamu kurumlarının duyurularını düzenli olarak takip etmeniz faydanıza olacaktır.

Bankacılık ve Sigortacılık KPSS Puanları

KPSS, devlet kadrolarında çalışabilmek için personel adaylarının katılım sağladığı bir sınavdır. Merkezi sınav sisteminde yürütülen KPSS, bizzat devlet kurumu olan ÖSYM tarafından organize edilmekte ve her sene düzenli olarak tekrarlanmaktadır.

Ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyinde yapılan sınavda mezuniyet derecenize göre gireceğiniz sınavın içeriği de değişmektedir. Söz konusu sınavda lisans mezunları için genel yetenek, genel kültür ve alan derslerinden çeşitli sorular yer almaktadır. Türkçe, matematik, geometri, coğrafya, tarih, vatandaşlık derslerinden ve güncel bilgilerden gelen soruları bütün adayların çözmesi istenmektedir.

Bu dersler ön lisans mezunlarının mutlaka çözmesi gereken soruları içerirken alan dersleri ise lisans programından mezun olunan bölüme göre farklılık göstermektedir.

Bankacılık ve Sigortacılık KPSS Puan Türleri

KPSS puan türleri oldukça çeşitlidir. Ortaöğretim, ön lisans ve lisans düzeyinde ayrı ayrı puan türleri hesaplanmaktadır. Örneğin lisans düzeyinde hukuk mezunları için ayrı bir puan türü hesaplanırken bilgisayar mühendisliği mezunlarının ise puan türü ayrıdır. Bu nedenle bankacılık ve sigortacılık mezunlarının kendi bölümlerine uygun puan türüne göre tercih yapmaları gerekmektedir. Özellikle KPSS’ye hazırlanırken söz konusu puan türü hangi dersleri kapsıyorsa ona göre çalışmaları faydalı olacaktır.

Bankacılık ve sigortacılık atamaları için zorunlu olan KPSS puan türü mezuniyet derecesine göre değişmektedir. Ön lisans mezunuysanız eğer 3001 nitelik kodlu ve 3175 kodlu kadrolara atanabilirsiniz, bunun için P93 puan türünden sınava girmeniz gerekmektedir. Lisans mezunuysanız 4001 ve 4465 nitelik kodlarına sahip kadrolar için başvuru yapabilirsiniz. Bu kadrolara atanabilmek için öncelikle P3 puan türünden sınava girmelisiniz. P3 ve P93 puan türlerinde genel kültür ve genel yetenek soruları yer almaktadır. Ancak soruların zorluk derecesi, konu dağılımı mezuniyet seviyesine göre farklılık göstermektedir. Ön lisans mezunları ve lisans mezunlarının bu nedenle puan türleri ayrı değerlendirilmektedir.

Bankacılık ve sigortacılık bölümünü başarıyla tamamlayıp devlet kadrolarında çalışmak istiyorsanız KPSS’den 90 ve üzeri bir puan almanız gerekmektedir. Bölüm mezunları için devlet kadrolarındaki iş imkanları özel sektöre kıyasla daha kısıtlıdır. Bu nedenle istenen KPSS puanlarının oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Sistemli bir şekilde çalışarak 90 ve üzeri puan aldığınız takdirde atanma şansınız da yükselecektir.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü İçin Gerekli Sertifikalar

Sertifikalar, resmi kurumlar tarafından verilen eğitimlere katıldığınızı ve başarılı olduğunuzu gösteren belgelerdir. Bir alanda sertifikaya sahip olmak için, öncelikle hangi eğitim programlarına katılmak istediğinizi belirlemelisiniz. Söz konusu programlar sonucunda alacağınız sertifikalar özellikle kariyerinize olumlu etki edecektir.

Bankacılık ve sigortacılık sertifikalar konusunda zengin bir bölümdür. Başarılı bir şekilde eğitiminizi tamamladıktan sonra alacağınız sertifikalar kendinizi geliştirmenizi ve özgeçmişinizi güçlendirmenizi sağlayacaktır.

Banka Kurumlarının İstediği Sertifikalar

Bankalar, dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren büyük kuruluşlardır. Finans sektörünün önce gelen iş ağlarından birini bankalar oluşturmaktadır. Bu durum bankacılık mesleğini seçen kişilere yurt dışında çalışma fırsatının doğmasını sağlamaktadır. Yurt dışında çalışma imkanı, bankanın sunduğu avantajlardan yalnızca biridir.

Günümüzde pek çok personel adayı kurumsal yapısından dolayı bankalarda çalışmayı istemektedir. Çalışan haklarının korunması, profesyonel bir iş ortamına sahip olması ve personele yükselme imkanı tanıması bankaların en büyük avantajlarındandır.

Bunun yanında bankalar geniş bir organizasyon yapısına sahiptir. Banka organizasyonu büyüdükçe, bünyesinde bulunan meslekler de çeşitlenmektedir. Bir mühendis veya bir avukat olarak bankada çalışabilirsiniz. Kadro çeşitliliğindeki büyük bir kesim ise uzmanlık alanı bankacılık olan personellerden oluşmaktadır. Bankacılık ve sigortacılık mezunları bu noktada büyük iş fırsatlarına sahiptirler. Ancak bankalara olan yönelimin yoğunluğundan dolayı bankada çalışabilmek için yalnızca üniversite mezunu olmak yeterli değildir. Bankacılık alanında kendini geliştirmiş personeller her zaman bir önde görülmektedir. Bunun için bankalar personel adayının sahip olduğu sertifikaları dikkate almaktadır.

Bankacılık ve sigortacılık sertifikalar ile desteklendiğinde personel alım sürecinde şansınızı arttıracak bir bölümdür. Bu sertifikalar, bankanın her bir kadrosu için farklılık göstermektedir. Hangi kadrolarda kariyer hedeflediğinize karar verip buna yönelik bir araştırma yapmalısınız. Banka kurumlarının istediği sertifikaları dikkate alarak sertifika programlarına katılabilirsiniz. Kariyerinize başlarken edinmeniz gereken söz konusu sertifikalardan bazıları ise şunlardır:

  • Bireysel Emeklilik (BES) Aracılık Belgesi
  • SEGEM Belgesi
  • Sermaye Piyasası Düzey 1 Lisansı
  • CDCS Sertifikası
  • CFA Sertifikası

Sigorta Şirketlerinin İstediği Sertifikalar

Bankacılık ve sigortacılık mezunlarının özel sektörle en az bankalar kadar rağbet ettikleri iş kolu sigortacılıktır. Sigortacılık, tıpkı bankacılık gibi köklü geçmişe sahip bir meslektir. Maddi değer taşıyan varlıkların korunması fikrinden doğan sigortacılık, günümüzde sağlıktan ulaşıma kadar pek çok alanda varlığını sürdürmektedir. Konut, trafik, seyahat, sağlık sigortası gibi pek çok farklı hizmet sunan sigorta şirketleri özel sektördeki en hareketli kuruluşlar arasında yer almaktadır. Özellikle uluslararası çalışan sigorta şirketleri, personellerine yurtdışı kariyeri imkanı sunmaktadır. Gerek mesleğin global olması gerek sigorta sektöründeki hareketlilik bankacılık ve sigortacılık mezunlarını cezbetmektedir.

Bankalar, sigorta şirketleriyle ortak çalışmaktadırlar. Bu nedenle bankacılık ve sigortacılık bölümü her iki mesleğe de hitap etmektedir. Bankacılık ve sigortacılık sertifikalar konusunda oldukça zengin bir bölümdür. Bölüm mezunları hem bankacıların hem de sigortacıların sahip olabileceği sertifikaları alabilmektedirler. Sigorta şirketleri de tıpkı bankalar gibi personellerde donanım aramaktadırlar.

Bunun için mezuniyet şartına ek olarak çeşitli sertifikalara sahip olmalarını istemektedirler. Başvuru yapılacak kadroya göre değişen sertifikalardan en önemlileri ise şunlardır:

  • SEGEM Sertifikası
  • BES Aracılık Sertifikası
  • Sigorta Acentesi İşletme Yönetimi Sertifikası

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümünde Önemli Sertifikalar

Bankacılık ve sigortacılık sertifikalar ile desteklendiğinde iş fırsatlarının artacağı bir bölümdür. Bu sertifikalar, alınan eğitim konusunda uzmanlaşmayı sağlamaktadır. Bu nedenle bankalar ve sigorta şirketleri hangi kadro için alım yapacaklarsa o kadronun niteliğine özel olarak çeşitli sertifikalar aramaktadırlar. Söz konusu sertifikalardan bazıları her iki meslek de büyük avantaj sağlamaktadır. Bunların başında gelen sertifika ise SEGEM’dir.

SEGEM, bir eğitim kuruluşudur. Bu kuruluşun verdiği eğitimler ve düzenlediği sınavlar sonucu alınan belge SEGEM sertifikası olarak adlandırılmaktadır. Ağırlıklı olarak sigorta şirketlerinde çalışmak isteyen personellerden talep edilse de bankalar da sigorta departmanı için SEGEM sertifikası istemektedir. BES ise hem bankalar hem de sigorta şirketleri için popüler olan önemli bir sertifikadır. Bireysel emeklilik anlamına gelen BES sertifikası iki meslekte de işinize yarayacaktır. Bunlara ek olarak Sermaye Piyasası Kurulu’nun sınavlarına katılarak edineceğiniz Düzey 1 ve Düzey 2 lisansları önemli sertifikalar arasında görülmektedir. Bankacılık ve sigortacılık sertifikalar edinildiği takdirde size çok geniş iş imkanları sunacaktır.

Bankacılık ve Sigortacılık Uzaktan Eğitim

Ülkemizde örgün eğitim ve uzaktan eğitim modelinde öğrenim görmek mümkündür. Özellikle son yıllarda yükselişe geçen uzaktan eğitim modelinde pek çok lisans ve ön lisans bölümü bulunmaktadır. Bankacılık ve sigortacılık uzaktan eğitim imkanı bulunan popüler bölümlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bankacılık ve sigortacılık eğitimini dilerseniz örgün, dilerseniz uzaktan öğrenim görerek alabilirsiniz. Buna karar vermeden önce uzaktan eğitim modelini iyi tanımalı ve uzaktan eğitimin nasıl gerçekleştiğini anlamalısınız.

Uzaktan Eğitim Nedir?

Çoğu insanın alışık olduğu eğitim modeli örgün eğitimdir. Yüzyıllardır hayatımızdaki varlığını sürdüren örgün eğitim modelinde eğitim görmek için okula gitmek gerekmektedir. Ancak örgün eğitim modeli çeşitli aksaklıklara sahiptir. İşte bu aksaklıklara bir çözüm olarak uzaktan eğitim modeli yaratılmıştır.

Uzaktan eğitim, örgün eğitimin aksine okula gitme eylemini ortadan kaldırmaktadır. Uzaktan eğitimde dersler internet üzerinden işlenmektedir. Derse katılmak için okula gidilmesine gerek yoktur, bir bilgisayar ve internet bağlantısı eğitim alınması için yeterli olmaktadır. Öğretmenler tarafından anlatılan dersin videoları üniversitenin sistemine sistematik bir şekilde yüklenmekte ve dersler bu videolar üzerinden işlenmektedir. Öğrencinin eğitim alabilmesi için belirli saatlerde belirli derslere girme gibi bir zorunluluğu yoktur. Aynı zamanda internetin olduğu her yerde dersler alınabilmektedir.

Görüldüğü gibi uzaktan eğitim, eğitimde zaman ve mekan sınırlamalarını ortadan kaldırmaktadır. Bu durum eğitim almak isteyen öğrenciler için oldukça fazla konfor sağlamaktadır. Uzaktan eğitim sayesinde okula gitmek için yapılan masraflardan ve harcanan enerjiden, vakitten tasarruf edilmektedir. Derslere istenilen her an erişebilme imkanının olması ise, öğrencinin kendini en dinç ve konsantre hissettiği zamanlarda derse katılmasını sağlamaktadır. Bu durum derslerden alınan verimliliği de arttırmaktadır. Derslerde kullanılacak kitap gibi materyaller ise pdf olarak üniversite tarafından sisteme yüklenmektedir. Ders videoları, ders notları ve pdf kitaplar ile dersler işlenmektedir. Ekstra bir kitap alınmasına gerek yoktur.

Uzaktan eğitim modelinde tıpkı örgün eğitimde olduğu gibi vize ve finallerden oluşan sınavlar yapılmaktadır. Söz konusu sınavlardan vizeler, online olarak gerçekleştirilmektedir. Belirli gün ve saatlerde yapılan vize sınavlarına bilgisayarınızı kullanarak internet üzerinden katılabilirsiniz. Final sınavları ise okulunuzun anlaşmalı olduğu üniversitelerin dersliklerinde gerçekleştirilmektedir. Yani finaller online olarak değil yüz yüze gerçekleştirilmektedir. Uzaktan eğitim sınavları, içerik ve nitelik olarak örgün eğitimle aynıdır. Bu nedenle uzaktan eğitimin daha kolay olduğuna dair çıkan söylentiler bir yanılgıdan ibarettir.

Uzaktan eğitim sisteminde bütün sınavlardan başarılı olduğunuz takdirde mezun olmaya hak kazanırsınız. Uzaktan eğitim sonucu alacağınız diploma nitelik olarak örgün eğitimle aynı olacaktır. Uzaktan eğitimin pek çok konuda öğrenciye avantaj sağlaması ve pratik olması nedeniyle pek çok üniversite örgün eğitimin yanında uzaktan eğitim hizmeti de vermektedir. Günümüzde uzaktan eğitim şeklinde okunabilecek bölümlerin sayısı oldukça fazladır. Bankacılık ve sigortacılık uzaktan eğitim modelinde sunulan bölümlerden biridir.

Bankacılık ve Sigortacılık Uzaktan Eğitim Alınır mı?

Bankacılık ve sigortacılık uzaktan eğitim alınabilen çok sayıda bölümden biridir. Bu noktada bankacılık ve sigortacılık eğitiminin örgün mü uzaktan mı alınmak istediğine iyi karar vermek gerekmektedir. Uzaktan eğitimin bütün artılarını ve eksilerini analiz ederek siz de rahatça kararınızı verebilirsiniz.

Bankacılık ve sigortacılık bölümü günümüzün global mesleklerine hitaben personel adayları yetiştirmektedir. Gerek bankacılık gerek sigortacılık iş alanı oldukça geniş ve çok sayıda iş fırsatı bulunan bölümlerdir. Bu nedenle bankacılık ve sigortacılık bölümü kariyer aşamasında avantaj sağlayan çok yönlü bir bölümdür. Hal böyle olunca bölüme olan talep de artmaktadır. Kimi öğrenciler örgün eğitimi tercih ederken kimi öğrenciler uzaktan eğitime yönelmektedir.

Uzaktan eğitim, eğitimde zaman ve mekan sınırlamasını kaldırdığı için örgün eğitime kıyasla büyük bir avantaja sahiptir. Bulunduğu şehirdeki üniversitelerde bankacılık ve sigortacılık bölümü bulunmayan ve başka bir şehre taşınmak istemeyen kişiler rahatlıkla uzaktan eğitime başvurabilir. Aynı şekilde okula gitmeyi sevmeyen, evinde daha konsantre bir şekilde çalıştığını hisseden kişiler de bankacılık ve sigortacılık uzaktan eğitim için oldukça uygundurlar. Uzaktan eğitim, hem okuyup hem çalışan kişiler için de büyük bir rahatlık sağlamaktadır. Okula gitmek için vakti olmayan, mesaiden kalan zamanlarda eğitim görmek isteyen kişilere uzaktan eğitim büyük bir konfor sağlamaktadır. Eğer hem okuyup hem çalışmak istiyorsanız bankacılık ve sigortacılık uzaktan eğitim alarak vaktinizi verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.

Bankacılık ve Sigortacılık Uzaktan Eğitim Veren Üniversiteler

Ülkemizde uzaktan eğitim uzun yıllardır uygulanmasına rağmen üniversitelerde son yıllarda yaygınlaşmaya başlamaktadır. Bankacılık ve sigortacılık alanında uzaktan eğitim alabileceğiniz üniversitelerden bazıları ise şunlardır:

  • Eskişehir Anadolu Üniversitesi
  • Atatürk Üniversitesi
  • İstanbul Üniversitesi
  • Ankara Üniversitesi
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  • Çankırı Karatekin Üniversitesi
  • Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  • Balıkesir Üniversitesi

Nurkan Aydoğan
Nurkan Aydoğan
www.nurkanaydogan.com.tr