Bankaların Kara Listesinden Nasıl Çıkarım

Bankaların Kara Listesinden Nasıl Çıkarım

Bankaların Kara Listesinden Nasıl Çıkarım – Bankalar, hizmetleri doğrultusunda insanlara kredi ve kredi kartı veriyorlar.

Belirli kullanım ve ödeme şartları bulunduğundan, düzenli ödemeler yapmadığınızda ve bu süreklilik arz ettiğinde banka size bir daha ne kredi ne de kredi kartı veriyor.

Halk dilinde kara liste olarak adlandırılan listeye girdiğinizde de hiçbir bankadan kredi veya kredi kartı talebinde bulunamıyorsunuz. Bu nedenle en çok sorulan soruların başında “Bankaların Kara Listesinden Nasıl Çıkarım” geliyor.

Kara Liste Nedir? Bankaların Kara Listesinden Nasıl Çıkarım?

Bankalarla yaptığınız bütün işlemler kayıt altına alınmaktadır. Çektiğiniz krediler, kredileri ödeme düzeniniz, kredi kartı kullanma sıklığı, miktarı ve ödemeleriniz, çek ve senet kullanımınız hepsi Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından değerlendiriliyor.

Düzenli ödemelerinizde herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Fakat kredi ve kredi kartı ödemelerinizi aksattığınızda, otomatik ödeme talimatı verip, hesabınızda para bulundurmadığınızda eksi puanlar hanenize işleniyor. Ödeme aksaklıklarınız sıklaştıkça Kredi Kayıt Bürosu sizi kara listeye alıyor. Bu listeyi bütün bankalar gördüğü için hangi bankaya giderseniz gidin, geri çevriliyorsunuz.

Kara Listeye Nasıl Girilir?

Kredi kartı ödemenizi veya çektiğiniz krediyi 90 gün içinde ödemezseniz hem yasal işlem başlatılır hem de kara listeye girersiniz.

Düzensiz ödemelerinizde, hiç ödeme yapmadığınızda, takibe düştüğünüzde, icralık ve avukatlık olduğunuzda, maaşınıza bloke konduğunda, evinize veya aracınıza haciz işlemi uygulandığı durumlarda Bankacılık kanunları gereği hem Merkez Bankası hem de Kredi Kayıt Bürosu kara listesine giriyorsunuz.

Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Kredi kartı ve kredi ödemlerinde aksaklıklar yaptıysanız ve kara listeye alınıp alınmadığını öğrenmek istiyorsanız, bunu öğrenmenin birkaç yolu vardır. Öncelikle bir bankaya gidip kredi kartı veya kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. TC kimlik numaranızı verdiğinizde bütün bilgileriniz ekrana gelecektir. Buradan listede olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Başvuru yapmadan da tanıdık bir bankacıyla iletişim kurarak da bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Findeks puanınıza bakarak listede olup olmadığınızı görebilirsiniz. Kredi kartı kullanıyorsanız, cüzi bir miktarla findeks sitesine girerek 5 yıllık bir finansal geçmişinizi inceleyebilirsiniz. Buradan listede olup olmadığınızı sorgulayabilirsiniz.

Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Kara listeden çıkılmak isteniyorsa geçmişe dönük bütün borçların kapatılması gerekiyor. Bunun için ilgili bankalarla bir ödeme planı yapabilirsiniz. Ödemeleriniz bitene kadar hiçbir bankanın ürünlerine başvurmamanız gerekiyor. Hem reddedilirsiniz hem de listeden çıkma süreniz uzar.

Devlet ara ara kredi sicil affı getiriyor. Bankaların Kara Listesinden Nasıl Çıkarım – Bu af sayesinde de kara listeden çıkabiliyorsunuz. Bunun için sürekli olarak gündemi takip etmeniz gerekiyor. Sınırlı bir süre olduğu için süreyi kaçırmamanız önemlidir. Borcunuz olan ana parayı belirlenen süre içinde ödediğinizde sicil affına uğruyor ve listeden çıkıyorsunuz.

Kredi sicili bozuk olanlara kredi veren bankalar bulunuyor. Bunlar devamlı güncellendiğinden internetten araştırma yapabilirsiniz. Örnek olarak “bankasından” kredi çekerek borçlarınızı kapatabilirsiniz.

Bankaların Kara Listesinden Nasıl Çıkarım İsim Sildirme

Kara listeye giren kişiler 5 yıl boyunca hiçbir bankanın ürünlerinden yararlanamıyorlar. Bankanızdan kredi veya kredi kartı talebinde bulunmak istiyorsanız 5 yıl içinde bütün borçlarınızı sıfırlamanız gerekiyor. Bu süreç içinde borçlarınızı bitirdiğinizde Merkez Bankası’na yazılı dilekçeyle başvurup kara listeden çıkma ve adınızın silinmesi talebinde bulunabilirsiniz.