Bireysel Emeklilik Sistemi BES Hakkında Merak Edilenler

Bireysel Emeklilik Sistemi BES Hakkında Merak Edilenler

Bireysel Emeklilik Sistemi – İş gücüne dahil olan çalışanların kazançlarından tasarruf etmelerini sağlar. Çalıştığınız sürece kazancınızdan düzenli olarak tasarruf edeceğiniz birikiminiz ile Emeklilik zamanınız geldiğinizde aynı yaşam Koşullarınıza sahip olmanızı sağlamaya çalışır.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İşler?

Bu sistem hak edilen emeklilik gelirine ilave olarak yeni bir gelir durumu oluşturmak için düşünülmüştür. Bu sistemde her ay kesilen tutar ile birlikte devlet tarafından bu kesintiye destek olacak tutar sizin hesabınıza aktarılır. Bu destekleme miktarı yıllık brüt asgari ücretin ℅25’inden fazla olamaz. Bireysel Emeklilik Sistemi içerisinde emeklilik şirketleri ile kendi oranlarınızı da belirleyebilirsiniz. Böylelikle aylık kesinti oranınızı kendi bütçenize göre ayarlayabilirsiniz. Bu sistemdeki gerekli şartları yerine getirdiğinizde olanaklarından yararlanırsınız.

Bireysel Emeklilik Şartları

Bu sistemden yararlanabilmenin öncelikli şartı en az 10 yıl bu sistem içerisinde kalmış olmaktır. Bu sistemde biriken paranızı ve devlet katkısını toplu ikramiye olarak ya da maaş şeklinde kullanabilirsiniz. Bunun içinse 10 yıl ile birlikte 56 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. Bireysel Emeklilik Sisteminde istediğiniz şirketle anlaşabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi Zorunlu Mu?

Bireysel emeklilik sisteminde Özel ve Kamu Sektöründe çalışan 45 yaşını doldurmuş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, çalışan sayısına göre aşamalı olarak BES sistemine dahil olmak zorundadır.

Çalışan kişilerin bu sistemden ayrılma hakları vardır. Buna “Cayma hakkı” denmektedir, Çalışan sisteme zorunlu olarak dahil edildikten sonra 2 ay içerisinde (60 gün) Cayma hakkını kullanabilir işçi bu hakkı kullandığında BES sistemine dahil olduktan sonra kesilen tüm kazançlarını eksiksiz olarak on iş günü içinde hesabına iade alabilmektedir.

Bireysel Emeklilikte Kesinti

Bir işyerinde çalışan kişinin kazancının %3 ü oranında katkı payı hesaplanır buna Devlet katkısı eklenerek çalışan tasarrufa teşvik edilir.

Bireysel Emeklilikte Çalışana Devlet Koruması

Bir işyerinde çalışanın tasarruf ettiği katkı paylarını çalışanların maaşından keserek emeklilik şirketine zamanında aktarmak sadece işverenin sorumluluğundadır. İş yeri sahibi, çalışanının tasarrufunu süresince ilgili Emeklilik şirketine aktarmaz ise birikimde oluşacak maddi kaybı karşılamak ile yükümlüdür.

Bu hak yasa ile koruma altına alınmıştır.

Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı

Bireysel Emeklilik sisteminde yatan her bir birikimin 25 ‘i Devlet Katkısı olarak çalışanın veya yatırımcının tasarruf hesabına eklenir. Örneğin 100 lira katkı payı yatıran bir çalışana Devlet katkısı 25 lira yatırılmaktadır.

Devlet katkısına birikimlerine dahil etmek isteyenler en az 3 yıl Bireysel Emeklilik sisteminde kalarak bunu elde edebilir. Devlet Katkısının %15 ini, 6 yıl kalarak %35 ‘ine 10 yıl kalarak %60 ‘ı 10 sene sistemde kalarak alabilecektir. Yasada belirtilen yaş haddi olan 56 yaşını dolduranlar ise devlet katkısının tamamını almaya hak kazanmaktadır.

Tasarruf eden kişinin emeklilik haklarını kazanmadan vefat etmesi durumunda birikim hesabındaki kazançları emeklilik sözleşmesinde belirtmiş olduğu lehdar veya kanuni mirasçılarına ödenir. Emekliliğe hak kazanan tasarruf sahibi isterse emeklilik hesabındaki tüm kazancını alabilir. Ya da isterse bir kısmını alarak kalan kısmın yatırımda kalmasını tercih eder veya emekli olma hakkını da kullanabilir.

Bireysel Emeklilik Sistemindeki Paramı Nasıl Geri Alırım?

Bireysel Emeklilik Sistemi devlet tarafından desteklenen ve sizin birikim yapmanızı kolaylaştıran bir sistemdir. Bu sistem sayesinde maaşınız ödendiğinde otomatik olarak bir miktar kesilerek sizin adınıza yatırılır. Bu sisteme özellikle devlet çalışanları ile bazı kurumlarda otomatik katılım söz konusudur. Sizden herhangi bir izin alınmadan ilk maaşınızda kesinti başlar. Bu kesintinin ne kadar olduğunu e-devlet üzerindeki e-bordro hizmeti ile ya da kurumunuza ait maaş bordronuz aracılığıyla görebilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi Çıkış

Bireysel Emeklilik Sistemi uzun dönemli hedefleri olan bireyler için avantajlı bir sistemdir. Ancak parasını farklı yollarda kullanacak ya da nakit ihtiyacı fazla olan bireyler bu sistemden istedikleri zaman ayrılabilirler.

Öncelikle e-devlet üzerinden bireysel emeklilik hizmetini kullanmalısınız. Bu sistem üzerinde size ait gerekli bilgiler bulunacaktır. Anlaşmalı olduğunuz emeklilik şirketini belirledikten sonra mobil şube ya da müşteri hizmetleri aracılığıyla iptal işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Mobil şubeler üzerindeki cayma sözleşmeleri ile sözleşmenizi feshederek kesilen paranızı geriye alabilirsiniz.

Maaşınızdan kesilen toplam tutar ile bu tutar için verilen devlet katkısı da hesabınıza aktarılacaktır. Bu işlem birkaç gün içerisinde gerçekleşecektir. Cayma hakkınızı kullandığınız gibi emeklilik şirketinizi de kesinti oranınızı da değiştirebilirsiniz.