Bireysel Emeklilik Sistemi ve Avantajları

Bireysel Emeklilik Sistemi ve Avantajları
Bireysel Emeklilik Sistemi ve Avantajları

Bireysel Emeklilik Sistemi, ilerleyen yaşlarda rahat bir emeklilik dönemi geçirmek isteyen vatandaşlar için oluşturulan özel bir emeklilik sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bireyler, çalışma yaşamları boyunca bu sistem sayesinde birikim yapabilmekte ve sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olan bu sistem aracılığı ile emeklilik gelirlerine ek gelir yaratabilmektedir. Bir nevi ikinci bir emeklilik hakkı anlamına da gelmektedir.

Emeklilik dönemi içerisindeki bireysel tasarruflar için avantajlı ve çeşitli seçeneklere sahip olan bu sistem, birikimlerin doğru bir şekilde yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Riskli tercihlerden uzak kalınmasını sağlar ve bu sayede gelecek emeklilik dönemi içerisinde size en uygun olan finansal planın oluşturulmasına yardımcı olur.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), sahip olunan birikimlerin ya da sahip olunması istenen birikimlerin, uzun yıllar ya da emekli olduktan sonra ek bir gelir yaratmasını sağlayan sistemlerden biridir. Sistem içerisindeki katkı payınız, seçtiğiniz fon üzerinden değerlendirilmekte ve bu fonların değer kazanmasına göre tarafınıza ek gelir yansıtılmaktadır.

Sistem içerisinde 10 yıl boyunca kaldığınız veya 56 yaşını doldurmanız halinde emeklilik hakkına sahip olursunuz. Bu süre zarfından sonra, elde etmiş olduğunuz brikimler tarafınıza toplu olarak ya da aylık taksitler halinde ömrünüz boyunca ya da belli bir süre içerisinde verilmektedir. Para birikimi yapmakta zorlanan ya da çalışma hayatı içerisinde tasarruf imkanı bulamayan kişiler için önerilen bu sistem, yüzde 25 oranında devlet katkısı ile yatırılan para ek bir katkı sağlanması sayesinde günümüzün en çok tercih edilen emeklilik sistemlerinden biri haline gelmiştir.

Bireysel Emeklilik Hakkında Merak Edilenler

Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında en çok merak edilen noktalardan biri sistemin nasıl ilerlediği ve işlediğidir. BES sistemi, birikimlerin toplanması ile başlatılmaktadır. Toplanan birikimler fonlama uzmanları tarafından değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sonucunda da kişiye toplu miktarda para ya da taksitli bir şekilde maaş ödemesi gerçekleştirilmektedir.

BES sistemine katılan kişilere “Bireysel Emeklilik Hesabı” oluşturulmaktadır. Bu hesapta katkı payı ödemeniz sağlanır. Tamamen sizin seçeceğiniz ödeme sistemi üzerinden emekliliğinize yatırım yapmaya başlamış olursunuz. Eğer 10 yıl boyunca sistem içerisinde yer alır ya da 56 yaşını doldurursanız, emekli olmaya hak kazanırsınız. Bu sayede emeklilik hakkı elde ettiğinizde tarafınıza ödediğiniz katkı payı doğrultusunda toplu miktarda veya taksitli maaş sistemi ile ödeme yapılmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sistemi, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren başka hiçbir yatırım aracında olmayan devlet katkısı desteği almaktadır. Bu sayede sisteme yatırım yaptığınız her katkı payının yüzde 25’i kadar ek bir tutar, sözleşmenize bağlı olarak hesabınıza yatırılmaktadır. Bu sayede devlet destekli bir emeklilik birikim hesabına sahip olursunuz.

Bireysel Emeklilik Sistemi Avantajları

Bireysel Emeklilik Sistemi, vatandaşlara hem avantaj hem de dezavantajlar sunar. Avantajlarını incelemek gerektiğinde liste şu şekilde olacaktır:

BES Avantajları

  1. Kolay yoldan birikim yapılmasını sağlar.
  2. Birikimlere yüzde 25 oranında devlet katkısı eklenmektedir. Bu sayede yatırım tutarı artmaktadır. Devlet katkısının üst limiti aylık brüt asgari ücretin yüzde 25’i kadar belirlenmiştir.
  3. Daima BES fonunuzu veya şirketinizi değiştirme hakkınız mevcuttur. Eğer BES fonunuza dair yatırım yaptığınız şirket kazancından ya da verilen hizmetten memnun değilseniz, daima değişiklik yapabilirsiniz. Üstelik bu değişikliği hiçbir ek ücret ödemeden gerçekleştirme hakkına sahip olursunuz.
  4. Fonlarınız her zaman için sizin tarafınızdan kontrol edilebilir düzeydedir. Fon yönetiminden memnun olmadığınızda yine değişiklik yapma hakkına sahip olursunuz. Kişisel olarak fonlarınızı yönetmek her zaman daha mantıklı bir karar olacaktır.
  5. Yapacağınız katkı payı ödemelerini bütçeniz doğrultusunda azaltabilir, arttırabilir ya da bir süreliğine dondurabilirsiniz.
  6. BES fonlar vergiden muaf tutulduğu için birikimlerinizi zorlanmadan yapabilirsiniz.

BES Dezavantajları

  1. BES sisteminden 10 yılı doldurmadan çıkmaya kalkarsanız devlet tarafından ciddi miktarda fonunuzdan kesinti yapılmaktadır. Bu nedenle fondan çıkmak zorunda değilseniz, çıkmamanız tavsiye edilir.
  2. Fon hesabınız iyi yönetilmiyor ise istediğiniz kadar gelir elde edemeyebilirsiniz.
  3. BES şirketleri, yönetim kesintileri gerçekleştirmektedir. Genellikle bu kesintiler yüzde 8 ile 10 arasında değişmektedir.

Bu dezavantajlara rağmen Bireysel Emeklilik Sistemi birikim yapmakta zorlanan kişiler için oldukça avantajlıdır. Bu avantajları kullanarak rahat bir emeklilik geçirmek mümkündür.