CFO Eğitimi ve CFO Sertifikası

CFO Eğitimi ve CFO Sertifikası
CFO Eğitimi ve CFO Sertifikası

CFO Eğitimi ve CFO Sertifikası – Her iş alanında, her şirkette bir personel organizasyonu bulunmaktadır.

En alt kademedeki tecrübesiz personelden en üst kademedeki yöneticiye kadar genişleyen bu organizasyonda ilerlemek ve başarı sağlamak için eğitim olmazsa olmazdır.

Lisans ve yüksek lisans eğitimi, yabancı dil yeterliliği gibi temel kriterlerin yanında uzmanlık kazanımını sağlayan çeşitli sertifikalara sahip olmak kariyerinizi daha hızlı inşa etmenizi sağlayacaktır. Üst düzey yöneticiler için de aynı durum geçerlidir. Finansal işler alanında yönetici olmak uzun ve zorlu bir süreçtir.

Bu süreci daha verimli bir şekilde geçirmek adına sertifika eğitimlerine katılabilirsiniz. Finans sektöründe önemli bir yere sahip CFO’lardan biri olmak için veya CFO olarak donanımınızı arttırmak için CFO eğitimi alabilirsiniz.

CFO Nedir?

CFO (Chief Financial Officer), finansal işler müdürüdür. Yani bir şirketin mali işler alanındaki üst düzey yöneticisidir. CFO’lar şirketler için çok önemlidir. CFO’nun belirleyeceği finansal stratejiler şirketin kar ve zarar elde etmesine doğrudan etki etmektedir.

Finansal açıdan güçlenmek kurumsal büyümeyi de beraberinde getireceği için CFO’nun yönetim stratejileri şirket başarısını şekillendiren önemli faktörlerden biridir.

CFO finansal analiz, kriz yönetimi, yatırım kararları, risk yönetimi gibi konularla ilgilenmektedir. Şirketin mali tabloları, bütçesi gibi muhasebe kayıtlarını kontrol edip oluşturduğu finansal raporları üst yönetime sunmaktadır. CFO, bünyesinde çalıştığı kuruluşun gelir ve gider analizini yaparak şirket ödemelerini yönetmektedir. Şirketin nakit akışını yönetmek, mali riskleri analiz ederek finansal açıdan artıları ve eksileri tespit etmek, muhasebe departmanını denetlemek, uygun finansal stratejiler geliştirerek mali yönetimi sağlamak temel görevleri arasındadır.

Bunun yanında kendisine bağlı olarak finans departmanında çalışan personellerin gelişiminden de CFO sorumludur. CFO olabilmek için liderlik vasfına sahip olmak, planlama ve organizasyon yapabilmek, stratejik düşünebilmek ve kriz anlarında soğukkanlı olabilmek ve analitik düşünmek gerekir. Karakteristik olarak bu kriterler aransa da ekonomi ve iktisat tabanlı lisans bölümlerinden mezun olmak, yabancı dil bilmek, finans alanında güçlü bir kariyere sahip olmak da pozisyonun olmazsa olmazlarındandır.

CFO Eğitimi

Bir kuruluşun CFO’su olmak, profesyonel iş hayatında sağladığı prestij ve yüksek maaş gibi maddi getiriler nedeniyle finans sektöründe çalışan çoğu kişinin hayalidir. Bunun için öncelikle lisans eğitimi, yabancı dil gibi temel eğitim kriterlerini sağlamak gerekir. Sonrasında finans sektöründe edinilecek tecrübe CFO olmak için oldukça önemlidir. Hiçbir kuruluş tecrübesiz bir kişiyi yalnızca gerekli eğitimi aldığı için yönetici pozisyonunda çalıştırmamaktadır. Bu nedenle finans sektöründe kazanılacak deneyim yönetici kadrolarında yer almak için oldukça önemlidir.

Yönetici olarak en az 5 yıllık bir tecrübe aranan önemli kriterlerdendir. Orta ve üst düzey yöneticiler, CFO’lar için düzenlenen eğitimlere katılarak uzmanlıklarını belgeleyebilir, donanımlarını arttırabilirler. CFO eğitimi; uluslararası finansal raporlama standartları, mali tablo analizi, iç denetim, finansal piyasalar, vergiler, bütçeleme, finansal liderlik gibi çok sayıda konuda hakimiyet sağlamaktadır. Eğitim üniversiteler ve özel eğitim kuruluşları bünyesinde online ya da örgün eğitim şeklinde sunulmaktadır.

CFO Eğitimi Nasıl Alınır?

CFO eğitimi almak için eğitim programı sunan üniversitelere veya özel eğitim kuruluşlarına başvuruda bulunmak gerekir. Başvuru ücretini yatırdıktan sonra kaydınızı oluşturarak eğitime katılabilirsiniz. Eğitimler ortalama 10 gün gibi kısa sürelerde sunulmaktadır. Dilerseniz online olarak dilerseniz örgün modelde bu eğitimi alabilirsiniz.

CFO Sertifikası Nasıl Alınır?

CFO sertifikası, finansal yönetim ve muhasebe alanında donanımlı olduğunuzu belgelemeye yaramaktadır. Bu sertifikayı alan bir kişinin hem yönetim hem finans konusunda uzmanlık kazandığı bilinmektedir. Ancak herkes sertifika programlarına katılamamaktadır. Pek çok eğitim merkezi, finansal iş tecrübesi olan uzmanların ve yönetici adaylarının programa başvurmasını istemektedir. Gerekli kriterlere sahipseniz CFO sertifikasını almak için ilk olarak sertifika programına sahip olan kuruluşların eğitim takvimlerini takip etmelisiniz.

Başvuru ücretinizi yatırıp eğitiminizi tamamladıktan sonra gireceğiniz sınavdan başarılı olduğunuz takdirde CFO sertifikasını almaya hak kazanırsınız. Alacağınız sertifika, yönetici kadrolarında çalışmak için şansınızı arttıracaktır. Şirketin finans departmanında orta düzey yönetici olarak çalışıyorsanız bu sertifika ile CFO olmaya aday hale gelebilirsiniz. Finansal işler alanında üst düzey yönetici olmak için eğitim ve tecrübe kriterlerini sağlayıp CFO eğitimi alarak bütün süreçte kazandığınız yetkinliği sertifikanızla belgeleyebilirsiniz.