Devlet Bankaları | Türkiye’deki Devlet Bankaları Listesi

Devlet Bankaları

Devlet Bankaları  – Türkiye’de faaliyette olan 55 banka bulunmaktadır.

Bu bankalar içerisinden 35 tanesi mevduat bankası olarak bilinmektedir. 35 adet mevduat bankasından 3 tanesi devlet bankaları (30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankası vardır) olarak bilinmektedir.

14 adet kalkınma ve yatırım (3 adet devlet kalkınma ve yatırım bankası ile 11 adet yerli ve yabancı sermayeli özel kalkınma ve yatırım bankası) bankası vardır. 6 katılım bankası (3 adet devlet katılım bankası, 3 adet yabancı sermayeli katılım bankası) bulunmaktadır.

Devlet Bankaları Hangileri?

Devlet bankaları denilince akla ilk olarak Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank gelmektedir.

Fakat ülkemizde il ve ilçelerde faaliyet sürdüren ve devlete ait olan 8 adet banka bulunmaktadır. Ülkemizdeki bankacılık sistemi içerisinde yer alan bu bankalar, vatandaşlara yönelik ihtiyaç, taşıt, konut kredisi başta olmak üzere pek çok farklı bankacılık ürün ve hizmetini sunmaktadır.

Devlet bankaları özel sermayeli bankalara göre vatandaşlara, kurum ve kuruluşlara avantajlı kredi paketleri sunmaktadır. Bunun nedeni oluşturulan kredilerin ve diğer bankacılık ürün ve hizmetlerinin devlet destekli olmasıdır. Örneğin; son zamanlarda pandemi nedeniyle meydana gelen ekonomik yıkımlara karşı kamu bankaları tarafından devlet destekli “esnaf destek kredisi” oluşturulmuştur. Bu kredilerde faiz oranları oldukça düşük olmakla birlikte, uzun vade seçenekleri ve geri ödemesiz dönem seçenekleri bulunmaktadır.

Her ne kadar faiz oranları değişim gösterse de kamu bankaları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan kararlara uymak zorundadır. Kredi kartı taksit sayıları, kredi limitleri gibi bankacılık ürünlerinde bile alınan kararlara uyum göstermeleri gerekmektedir.

Türkiye’deki Devlet Bankaları Listesi

Devlete ait olan bankalara devlet bankaları, kamusal sermayeli bankalar ya da kamu bankaları denmektedir. Her ne kadar bu bankalar devlete ait olsa da hisse oranları halka açık olan kamu bankaları da bulunmaktadır. Bu bankalar arasında; Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, İller Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası, Türk Eximbank bulunmaktadır. Şimdi bu bankaları birlikte inceleyelim.

Devlet Bankaları Hangileri ? – Türkiye’deki Devlet Bankaları Tam Liste

  • Ziraat Bankası
  • Türkiye Halk Bankası
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • İller Bankası
  • Türkiye Kalkınma Bankası
  • Türk Eximbank

Ziraat Bankası ( Devlet Bankaları)

Devlet bankaları içerisinde en çok tanınan ve bilinen, aynı zamanda en köklü olan banka Ziraat Bankası’dır. İlk olarak Ahmet Şefik Mithat Paşa tarafından 1863 yılında kurulmuştur. Kuruluş amacı devlet teşvikli çiftçi ve hayvan kredisi imkanları sağlamak, ülkenin zirai alanda zenginleşmesine yardımcı olmaktır. Fakat bu kredi ürünleri haricinde üniversite öğrencilerine yönelik sunduğu hizmetlerle de ön plana çıkan bankalardan biridir. Günümüzde bankanın tamamı Başbakanlığa aittir.

Ziraat Bankası  faiz oranları açısından oldukça düşük olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle ülke içerisindeki vatandaşlar, köklü bir banka olması nedeniyle de Ziraat Bankası’nı tercih etmektedir. Üniversiteli gençler açısından bakıldığında iş yaşamına başlangıç için en çok tercih edilen kurumlardan biri olarak yer almaktadır. Sunmuş olduğu çalışma imkanları, çalışma olanakları, sosyal ve yan haklar ve bununla birlikte kariyer olanakları gençler açısından cazip görülmektedir.

Türkiye Halk Bankası (Devlet Bankaları)

Türkiye Halk Bankası ya da kısa ismi ile Halkbank, Halk Bankası devlet bankaları içerisinde ikinci sırada yer almaktadır. Bankanın adı üzerinden de anlaşılabileceği gibi “Halk’ın Bankası” olarak bilinmektedir. Kuruluş amacı, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, esnaf ve sanayiciler için ucuz ve kolay kredi sağlamaktır. 1938 yılından bu yana faaliyette olan banka, özellikle esnaflar tarafından tercih edilmektedir. Günümüzde yüzde 51’lik hissesi Türkiye Varlık Fonu’na devredilmiştir. Kalan yüzde 49’luk hissesi ise halka açıktır.

TOKİ ve devlete ait olan gayrimenkul satışlarının neredeyse tamamı bu banka tarafından gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla gayrimenkul satışları ile ilgilenen ve bu alanda deneyimli olan bir bankadır. Evrensel bankacılık anlayışını, bireysel hizmetlere dönüştürmesi ve KOBİ’lere yönelik ayrıcalıklı hizmetler vermesi ile de bilinmektedir.

Halkbank, devlet bankaları içerisinde üstlenmiş olduğu sosyal sorumluluk projeleriyle de tanınmaktadır. Tüm bankacılık kanallarını etkin bir şekilde yönetmeyi görev bilinci haline getirmiştir. Bu kapsamda kurumsal değerler oluşturmuştur. Bankanın kurumsal değerleri arasında;

  • Müşteri odaklılık
  • Güvenilirlik
  • Dürüstlük
  • Yaratıcılık
  • Dinamizm
  • Akılcılık
  • Takım ruhu
  • Verimlilik
  • Şeffaflık
  • Duyarlılık
  • Özgüven
  • Değişime açıklık
  • Sosyal sorumluluk bilinci
  • Bilgi ve deneyim paylaşımı

bulunmaktadır. Eğer Halkbank içerisinde yer almak isteyen biriyseniz, bu kurumsal değerlere uyum sağlamanız gerekmektedir. Çünkü banka, işe alım prosedürlerinde kurumsal değerlerine uyum sağlayan adaylar ile çalışmak istemektedir. Pek çok genç, bu değerleri atlamaktadır.

Türkiye Vakıflar Bankası ( Devlet Bankaları)

Türkiye Vakıflar Bankası, Vakıfbank ya da Vakıflar Bankası olmak üzere farklı isimlerle bilinen banka devlet bankaları içerisinde bilinen üçüncü bankadır. Hisselerinin yüzde 58’i Başbakanlığa aittir ve yüzde 25’i de halka açıktır. Yüzde 17’lik hisse ise bazı devlet vakıflarına aittir. Türkiye içerisindeki aktif büyüklük açısından en büyük dördüncü bankadır. 1954 yılından bu yana faaliyettedir.

Faaliyette olduğu ilk yıldan bu yana bankanın tek vizyonu “Güçlü Türkiye’nin Lider Bankası” olmaktır. Gücünü Vakıf kültüründen almaktadır. Dolayısıyla bankacılık hizmet ve faaliyetlerinde vakıf kültürünü aşılamaya çalışmaktadır. Bu kapsamda bankanın kendisine ait kurumsal değerleri de bulunmaktadır. Devlet bankaları içerisinde yer almak ve kamu bankasında personel olarak kariyer yaşamı oluşturmak isteyen kişilerin bu değerlere dikkat etmesi gerekir. Vakıfbank’ın kurumsal değerleri şu şekilde yer alır:

  • Güvenilirlik
  • Sosyal sorumluluk
  • Sonuç odaklılık
  • Müşteri odaklılık
  • Yenilikçi olmak
  • Takım olmak
  • Sadakat
  • Liderlik

İller Bankası

Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olan banka, İlbank olarak da bilinmektedir. Bütün işlemleri kuruluş kanunu ve özel hükümlere bağlıdır. Tüzel kişiliğe sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı devlet bankaları içerisinde yer almaktadır. 1933 yılından bu yana faaliyettedir.

1933 yılından bu yana banka İl Özel İdareleri ve Belediyeleri için faaliyet göstermektedir. İl Özel İdareleri ve Belediyelerin;

  • Finansman ihtiyacını karşılamak,
  • Mahalli müşterek hizmetlere ilişkin projeler geliştirmek,
  • Danışmanlık ve denetim hizmeti vermek,
  • Merkezi hükümetin Mahalli idarelere her türlü kaynak transferine aracılık etmek,
  • Her türlü kalkınma ve yatırım bankacılığı işlevlerini yerine getirmek

amacıyla faaliyet göstermeye devam etmektedir.

Türkiye Kalkınma Bankası

Türkiye Kalkınma Bankası ya da diğer ismiyle Türkiye Sınai Kalkınma Bankası olarak bilinmektedir. Devlet bankaları içerisinde yatırım ve yatırımcı ile direkt olarak ilişki kuran bankalardan biridir. Amacı yatırımcıların yanında yer almaktır. Sürdürülebilir kalkınma sağlamak ve Türkiye’nin sürdürülebilir değerler çerçevesinde yer almasında katkıda bulunmaktır.

Yatırımcıların finansman ve danışmanlık ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu doğrultuda yapısal dönüşüme yardımcı olmaktadır. Dinamik, yenilikçi, çevre ve topluma duyarlı bankacılık anlayışı bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma ilkelerine bağlı olarak çalışmaktadır. 1975 yılından bu yana faaliyettedir.

Türk Eximbank

1980 yılından bu yana faaliyette olan Türk Eximbank, Türkiye’deki kalkınma hareketlerini ve projelerini destekleyen devlet bankaları içerisinde yer almaktadır. 1980 yılında Türkiye’de liberal iktisat politikası izlenmesi ile birlikte, ihracat alanında dış ticaret finansmanını destekleyecek bir kuruma ihtiyaç duyulmuştur. Nitekim, bu harekete süreklilik kazandırabilmek ve dış ticaretteki finansman ihtiyacını karşılayabilmek için kurulmuştur.

Bankanın amacı ihracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin farklılaştırılması, ihraç edilen mallara yeni pazarlar yaratılması, ihracatçıların uluslararası ticarette paylarının arttırılması, girişimlerinde gerekli finansman ve danışmanlık desteğin sağlanması, ihracatçılar ve yurt dışında faaliyet gösteren müteahhitler ve yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü ve güvence verilmesidir. Ek olarak yapılan yatırımlar aracılığıyla ihracat ve döviz kazanıma yönelik yatırım mallarının üretimini ve satışını desteklemekte, bu alanda teşvikler sunmaktadır.

Devlet bankaları içerisinde tam anlamıyla ihracata yönelik kredi desteği sağlayan önemli bankalardan biridir. Yatırımcıları ve girişimcileri uluslararası pazarlarda mal ve hizmet ihracından doğacak tüm ticari ve politik risklere karşı sigorta etmekte ve korumaktadır.

Devlet Katılım Bankaları Hangileridir?

Türkiye’de 1984 yılından bu yana aktif bir şekilde bankacılık hizmeti verilen alanlardan biri de katılım bankacılığıdır. Devlet bankaları içerisinde katılım bankacılığı alanında hizmet veren bankalar da bulunmaktadır. Bu bankalar, “faizsiz” bankacılık anlayışı ile çalışmakta ve hizmet vermektedir.

Katılım bankacılığı, dini inançlar sonucu ortaya çıkmıştır. Faiz alanında dini inançları gereği hassasiyet gösteren kişiler, katılım bankacılığı alanında hizmet veren bankalara güvenmektedir. Oluşturulan bu sistem, tasarruf sahibi olan kişilerin mevduatlarını bankaya getirmesini ve dolayısıyla var olan tasarrufların atıl durumda kalmamasını sağlamıştır. Türkiye’de katılım bankacılığına olan talep oldukça fazladır. Gerek çalışma olanakları, hizmet kalitesi ve gerekse de dini inançlara yönelik hareket edilmesi nedeniyle, bankacılık sektöründeki hacmi yüksektir.

Türkiye’deki ilk katılım bankacılığı alanındaki devlet bankaları “Özel Finans Kurumu” adıyla oluşturulmuştur. 1983 yılında katılım bankacılığı alanındaki geliştirilmeler yaşanmış, 1984 yılında da bu alanda hizmet verilmeye başlanmıştır. 1985 yılında da Türkiye’nin ilk faizsiz bankası olan “Özel Finans Kurumu” kurulmuştur. 2005 yılında bu isim “Katılım Bankası” olarak değiştirilmiştir.

Özel sermayeli katılım bankaları olduğu gibi devlete ait olan katılım bankaları da bulunmaktadır. Bu kapsamda karşımıza iki isim çıkmaktadır. İlki “Ziraat Katılım Bankası” ve ikincisi de “Vakıf Katılım Bankası” olarak bilinmektedir.

Ziraat Katılım Bankası

Ziraat Katılım Bankası, katılım bankaları içerisinde devlete ait olan bankalar arasında yer almaktadır. Bankanın tamamı Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi tarafından ödenmiştir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından 15 Ekim 2014 tarihinde kurulmuştur. 12 Mayıs 2015 tarihinde de faaliyete geçmiştir. Devlet bankaları içerisinde katılım bankacılığı alanında hizmet veren Ziraat Katılım Bankası’nın ilk şubesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açmıştır. Bu şubenin açılış tarihi 29 Mayıs 2015’te gerçekleşmiştir.

Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ziraat Katılım Bankası içerisinde hesap açtıran ilk mudi de olmuştur. Günümüzde banka Türkiye’de 97 farklı şubede faaliyet göstermeye, katılım bankacılığı ürünlerini ve hizmetlerini gerçekleştirmeye devam etmektedir. Bankanın temel amacı, katılım bankacılığına güç vermek ve değer üreterek müşterilerine evrensel, saygın ve lider bir hizmet vermektir. “Paylaştıkça çoğalır” anlayışını benimseyerek hareket etmektedir. Müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini en iyi şekilde anlamak, faizsiz bankacılık anlayışını benimseyerek en doğru çözümleri sağlamak misyonudur.

Banka bu zamana kadar pek çok ödülün sahibi olmuştur. 2017 yılında Ekovitrin – “Yılın Katılım Bankası” ödülünü almıştır. 2018 yılında; Bonds & Loans ödül töreninde “Yılın Yapılandırılmış Finansmanı” ve “Yılın Altyapı Finansmanı” ödülü, Alfa Awards ödülü, Turcomoney “Yılın Yenilikçi Katılım Bankası” ödülünü almıştır. 2019 yılında; Social Media Awards Türkiye (2019) “En Etkin Katılım Bankası” ödülü, Alfa Awards 2019’da “Customer Brand” ödülü, Stevie Awards 2019’da 3 ödül birden almıştır. Stevie Awards tarafından aldığı ödüller sırası ile; bankacılık alanında gümüş, finansal hizmetler alanında bronz ve yine bankacılık alanında halk oylaması neticesinde verilen People Choice ödülüdür.

2020 yılında almış olduğu ödüller arasında; Tech Brands Türkiye (2020) “En Teknolojik Katılım Bankası” ödülü bulunmaktadır. Bu ödül, ‘En Teknolojik Katılım Bankası’ olması nedeniyle verilmiştir. Ziraat Katılım Bankası, uluslararası alanda saygınlığı bulunan World Finance dergisinin 2007 yılından bu yana düzenlediği İslamic Finance Awards 2020 ödül töreninde de Türkiye’nin En İyi Müşteri Hizmet Kalitesi Sağlayan Katılım Bankası ödülünün sahibi olmuştur.

Vakıf Katılım Bankası

Vakıf Katılım Bankası ya da diğer ismiyle Türkiye Vakıflar Katılım Bankası olarak bilinmektedir. Devlet bankaları içerisinde katılım bankacılığı alanında en genç bankalardan biridir. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu tarafından 3 Mart 2015 tarihinde kuruluşu kabul edilmiş ve yine BDDK tarafından 25 Haziran 2015 tarihinde kuruluşu gerçekleşmiştir. Katılım bankacılığı alanındaki faaliyetlerine 17 Şubat 2016’da başlamıştır. Bankanın sermayesinin tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bayezid Han-ı Sani (II.Bayezid) Vakfı, Mahmut Han-ı Evvel Bin Mustafa Han (I.Mahmut) Vakfı, Mahmut Han-ı Sani Bin Abdulhamit Han-Evvel (II.Mahmut) Vakfı ve Murat Paşa Bin Abdusselam (Murat Paşa) Vakfı’na aittir.

Faizsiz bankacılık anlayışını, Vakıf Kültürü ile birleştirmek temel amacıdır. Bu nedenle devlet bankaları içerisinde Vakıf Kültürünü katılım bankacılığına yansıtan tek bankadır.