Emekli Maaşı Hesaplama Yöntemleri

Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır? - Emekli Maaşı Hesaplama
Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır? - Emekli Maaşı Hesaplama

Emekli Maaşı Hesaplama – Eğitim hayatı bitince başlayan profesyonel iş hayatı, yetişkinlik yıllarınızın çalışarak geçmesine sebep olmaktadır.

Mezuniyetle başlayan iş arama sürecinin ardından gelen çalışma hayatı, emekli olana kadar sürmektedir.

Emeklilik süreci, okumakla ve çalışmakla geçen uzun yılların ardından dinleneceğiniz dönemdir. Bu süreçte bireylerin geçimlerini sağlayabilmeleri için devlet tarafından emekli maaşı ödenmektedir. Emekli maaşının miktarı herkes için aynı olmamaktadır. Emeklilik zamanı yaklaşan çoğu kişi, dinlenme yıllarını mali olarak planlamak için emekli maaşı hesaplama yöntemlerini araştırmaktadır.

Emekli olmak için öncelikle bir işte sigortalı olarak çalışmak gerekmektedir. Ancak sigortalı çalışan olmak emeklilik için tek başına yeterli değildir. Devlet, kişilerin emekliliğe hak kazanabilmeleri için çeşitli kriterler belirlemiştir. İş kazası gibi sağlık kaybına yol açabilecek, kişiyi çalışamayacak hale getiren durumlar için malulen emeklilik uygulaması hayata geçirilmiştir. Malulen emeklilik haricinde standart olarak sigortalı çalışan kişiler belirli bir süre çalışmış olmalı ve belirli bir yaşa gelmiş olmalılardır. Devlet bu noktada yaş sınırı, sigortalı çalışma prim gün sayısı, sigortalılık süresi gibi kriterler belirlemiştir. Bütün kriterlere uygun olan kişiler emeklilik başvurusu yapabilmektedirler. Başvuru onaylandıktan sonra kamu, özel sektör gibi çeşitli gruplandırmalar yapılarak bireylerin emekli maaşları yatırılmaktadır. Buna göre;

Emekli maaşı 3 ana grupta hesaplanmaktadır:

4A Emekli Maaşı Hesaplama

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bireylerin emeklilik esaslarını belirleyen ve emekli maaşlarını netleştiren devlet kurumudur. Sosyal Güvenlik Kurumu’na göre emekliler 3 ana grupta incelenmektedir. 4A, 4B ve 4C adını alan bu grupların her birinin niteliği farklıdır.

Bu gruplardan 4A, işçi emeklisi statüsünü belirtmektedir. Bu gruba dahil olan kişiler, özel sektörde yer alan bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışmışlardır ve primlerini SSK’ya ödemişlerdir. E-devlet üzerinden SGK 4-A Hizmet Dökümü bölümüne erişebilir, burada kaç iş günü çalıştığınızı ve ne kadar prim ödediğinizi görebilirsiniz. Zira alacağınız emekli maaşı ödediğiniz primin miktarına göre şekillenmektedir.

Çalışma hayatınız boyunca ne kadar çok prim ödediyseniz, emekli maaşınız o kadar yüksek olacaktır. 4-A grubundan emekliler için maaş hesaplamak oldukça kolaydır. SGK’nın internet sayfası üzerinden oldukça hızlı bir şekilde emekli maaşınızı hesaplayabilirsiniz. Bunun için sistemin sizden talep ettiği bilgileri doğru bir şekilde girmelisiniz. Sistemin emekli maaşı hesaplayabilmesi için 3600 gün prim ödemesinin gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Gün şartını sağlıyorsanız eğer TC. kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfusa kayıtlı olunan il ve doğum tarihi bilgilerinizi girdikten sonra emekli maaşınızı hesaplayabilirsiniz.

4B Emekli Maaşı Hesaplama

4B, halk arasında bilinen adıyla Bağ-kur’lu çalışanların dahil olduğu emekli grubudur. Esnaf, tarım işçisi gibi mesleklere mensup olarak hizmet akdine bağlı kalmadan kendi adına çalışan kişiler 4B grubuna girmektedir. Bunun yanında isteğe bağlı olarak sigorta primini kendisi ödeyen kişiler de 4B grubundan emekli olmaktadırlar.

4B emekli maaşı hesaplama, tıpkı 4A grubunun maaş hesaplamasında olduğu gibidir. SGK’nın sitesinde yer alan maaş hesaplama robotu sayesinde emekli maaşınızın yaklaşık değerini öğrenebilirsiniz. Bunun için öncelikle 5400 prim günü şartını sağlıyor olmalısınız. Devamında sistem sizden T.C. kimlik numarası, esnaf veya tarım işçisi olduğunuza dair bir seçenek isteyecektir. Yapacağınız sorgulama maaşınızın net değerini değil yaklaşık değerini gösterecektir.

Zira maaşınızın kesin değeri, emekliliğe hak kazandıktan sonra resmi evraklarla yapacağınız başvuru sonrasında belirlenecektir.

4C Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

4C, kamu kurumlarından emekli olan kişilerin dahil olduğu gruptur. Halk arasında bilinen eski adıyla ‘’Emekli Sandığı’’ günümüzde 4C grubuna mensup kişileri kapsamaktadır. Diğer kategorilerde olduğu gibi 4C emeklileri de SGK’nın sitesinde yer alan emekli maaş hesaplama robotundan faydalanabilirler. Derece, kademe, ek gösterge, tazminat göstergesi, hizmet yılı, kıdem yılı, aylık tarihi gibi bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra emekli maaşınızı sorgulayabilirsiniz. Burada edineceğiniz maaş bilgisi, yalnızca bilgilendirme amaçlı olacaktır.

Emekli maaşı hesaplanırken çok sayıda faktörün hesaplanması gerekir. Bunun için çoğu zaman evde kendi başınıza maaş hesaplamak doğru bir sonuç vermeyecektir. Maaşınızı tahmini olarak öğrenmek için istenen bilgileri doğru beyan ettiğiniz takdirde en güvenilir kaynak SGK’nın maaş hesaplama sayfasıdır.

Bu konuda dilerseniz bir sosyal güvenlik uzmanından da yardım alabilirsiniz.