Finans Dünyasındaki Dijital Paralar

Dijital paralar, teknolojinin hayatımıza dahil olması ile birlikte popüler bir hale gelmiştir.
Günümüzde en sık duyduğumuz kavramlardan biri haline gelen dijital para, diğer ismi ile sanal para olarak bilinmektedir.
İnternet dünyası içerisinde sanal (dijital) para olarak kullanılan kripto paralar, ilk olarak Satoshli Nakamoto tarafından keşfedilmiştir. Nakamoto, ilk olarak Bitcoin’i piyasaya sürmüş ve zaman içerisinde bu kavram geliştirilmiştir. Peki dijital paralar nedir, nasıl kullanılır ve finans sektöründe neyi ifade eder?
Dijital Para Nedir?
Günümüzde mal, ürün ya da hizmet satın alınırken kağıt parayı kullanmaktayız. İnternet üzerinden yaptığımız alışverişlerde ise “online” ödeme yapmaktayız. Bankalar ve sanal pos cihazları ile gerçekleştirdiğimiz bu işlem, bulunduğumuz yer fark etmeksizin bizlere alışveriş yapılmasını sağlamaktadır. En basit şekli ile dijital parayı tanımlamamız gerekirse, “kağıt ya da madeni paranın dijital dünyadaki hali” ifadesi doğru olacaktır.
Dijital paralar ile ilgili olarak en yaygın tanımı ise Avrupa Merkez Bankası yapmaktadır. 2013 yılında yapılan tanımda, “belirli bir kuruluş tarafından çıkarılmayan, sanal ortamda kabul gören para türü” ifadesi kullanılmaktadır. Son 10 yıl içerisinde dijital para kavramı çeşitlilik kazanmış ve kullanım alanları da genişlemiştir. Dolayısıyla dijital paraların günümüzde üç farklı ana grup içerisinde tanımlandığını kabul etmek gerekir. Bu gruplar; kapalı, tek yönlü ve çift yönlü şeklindedir. Örnek verilecek olursa günümüzde en yaygın kullanılan sanal para birimi Bitcoin’dir ve Bitcoin üçüncü grupta yer almaktadır.
Dijital Paralar Nelerdir?
Günümüzde 3 bin 497 adet dijital para birimi bulunmaktadır. Bu para birimleri içerisinde en sık kullanılan 100 dijital para ve ismi şu şekilde yer almaktadır.
En sık kullanılan 100 Dijital Para:
- Bitcoin
- Ethereum
- Ripple
- Tether
- Chainlink
- Bitcoin Cash
- Litecoin
- Bitcoin SV
- com Coin
- Binance Coin
- Cardano
- EOS
- Tezos
- Stellar
- TRON
- Cosmos
- Monero
- USD Coin
- UNUS SED LEO
- Neo
- Aave
- Huobi Token
- IOTA
- HEX
- VeChain
- Dash
- NEM
- Ethereum Classic
- Zcash
- OMG Network
- Maker
- Ontology
- Synthetix Network
- Acash Coin
- Basic Attention Token
- Hedge Trade
- 0x
- INO COIN
- Dai
- THETA
- Compound
- Algorand
- Dogecoin
- BitTorrent
- finance
- DigiByte
- Energy Web Token
- Advanced Internet Blocks
- Celo
- Ren
- Counos X
- UMA
- Qtum
- Wrapped Bitcoin
- TrueUSD
- ICON
- FTX Token
- OKB
- Waves
- Hyperion
- Kyber Network
- Insight Chain
- BitcoinPoS
- Aragon
- Flexacoin
- Kusama
- NXM
- MINDOL
- Band Protocol
- Paxos Standard
- TNC Coin
- Hedera Hashgraph
- Augur
- Elrond
- Zilliqa
- Loopring
- Lisk
- Decred
- Binance USD
- Thore Coin
- Enjin Coin
- Ocean Protocol
- Reserve Rights
- Terra
- Bitcoin Gold
- Swipe
- Zelwin
- Balancer
- Largo Coin
- Siacoin
- STPAY
- NEST Protocol
- Nano
- botXcoin
- Ravencoin
- Bitcoin Diamond
- Homeros
- Bytom
- Blockstack
- Sologenic
Türkiye’de Dijital Para Etkisi
Finans sektörü içerisinde dijital paralar yer almaya başladığı tarihten bu yana, sanal paralara olan yönelim hızla artmıştır. Bu da sanal paraları günümüzde popüler bir hale getirmiştir. Ülkelerin ve ulusal merkez bankaların düzenlemeleri arasına da giren sanal paralar ile birlikte finans sektöründe dijital bir devrim yaşanmıştır.
Yaşanan bu dijital devrime sanal paralar ile ilgili olarak Türkiye’de herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 2013 yılında yapmış olduğu basın açıklamasında dijital para birimlerini legal ya da illegal olarak tanımlamamıştır. Fakat yatırımcıların tüm mal varlıkları ile Bitcoin alımı konusunda uyarılmıştır. Oluşabilecek zararlara yönelik dikkatli olması gerektiği vurgulanmıştır.
Ülkemizde pek çok sanal para yatırımcısı bulunmaktadır. Bu kişiler, finans sektörü içerisinde piyasaları sıklıkla takip etmekte ve bir yatırım yaparken detaylı bir şekilde araştırmalarını gerçekleştirmektedir. Sanal para kullanımı her ne kadar dünya üzerinde yoğun olsa da Türkiye’de sanal para kullanımına geçiş halen daha yaşanmamıştır.