Finans Dünyasını Etkileyen 4 Fintech Trendi

Finans Dünyasını Etkileyen 4 Fintech Trendi
Finans Dünyasını Etkileyen 4 Fintech Trendi

Teknolojik yenilikler, finans başta olmak üzere pek çok iş alanına etki etmektedir. Günümüzde teknolojiye ayak uyduramayan bütün iş alanları yok olmaya yüz tutmuştur. Teknolojik yeniliklerin finans dünyasına etkileri yalnızca finansal işlemlerin hızlı, pratik ve güvenli olmasını sağlamamış; yeni iş alanlarının doğmasına sebebiyet vermiştir.

Finansal teknolojiler anlamına gelen Fintech, teknolojinin parmak izlerini taşıyan yeni finans trendi dünyasını meydana getirmektedir.

Blockhain

Satoshi Nakamoto’nun 2008 yılında kripto para ve bitcoin kavramlarını hayatımıza sokmasıyla blockchain teknolojisi ortaya çıkmıştır. Nakamoto; bankacılık sistemindeki aksaklıkları eleştirerek, finansal döngüde bankaları yok edip tamamen kişiden kişiye aktarılabilen elektronik paralar olması gerektiğini savunmuştur.

Kripto para adı verilen bu dijital paraların fiziki bir varlığı yoktur, işlem yapılabilmesi için bankalara ihtiyaç yoktur. Blockchain teknolojisi, kripto para kullanımında ve paraların üretiminde hem banka hem darphane görevi görmektedir. Blockchain, dağıtık bir veri kayıt sistemidir. Kullanıcıların public key ve secret keyler üzerinden anonim işlem yapabildiği bu sistemde, gerçekleşen finansal işlemler çok sayıda bilgisayar tarafından otomatik kontrol edilmekte ve sistem hataya yer vermemektedir. Gizlilik, güvenlik, hız ve pratiklik konusunda blockchain finans dünyasında bir devrime ev sahipliği yapmaktadır. Kripto paralar ve bu paraların işlem gördüğü kripto borsalar, teknolojinin finans dünyasındaki en büyük yankısı olarak görülmektedir. Özellikle bankaların, finansal ve ticari kuruluşların blockchain teknolojisini sistemlerine adapte etmeleriyle yakın gelecekte blockchainin yepyeni ve yükselen bir iş alanı olması beklenmektedir.

Finans Dünyasında Robo Uzman Trendi

Finans sektörü, çok sayıda personelin çalıştığı büyük bir iş alanıdır. Bankacılar, borsacılar, yatırım danışmanları, portföy yöneticileri, finans uzmanları gibi çok sayıda kişi finans dünyasından kazanç sağlamaktadır. Sektörde çalışan her bir kişi için işveren nezdinde maaş, sigorta gibi giderler oluşmaktadır. Bu giderler işveren için maddi bir yüktür.

Teknolojinin gelişmesiyle insanların eylemlerini gerçekleştirmeye yönelik robotlar üretilmeye başlanmıştır. Bu robotlar finans başta olmak üzere pek çok farklı iş alanında kullanılmaktadır. Son yıllarda finans dünyasında ön plana çıkan bir finans trendi olarak robo-uzmanlar, bir insanın yapabileceği birçok finansal işlemi gerçekleştirmeye yönelik programlanmışlardır. Bireysel varlıktan ziyade yazılım olarak hayatımıza etki eden bu uzmanlar; hisse senedi gibi kişisel yatırımlarınızı sizin adınıza otomatik olarak yönlendirebilir, bir bankanın müşteri hizmetleri personeli gibi sizinle iletişim kurabilmektedir. Şirketlerin maddi yükünün azalması, hız ve pratiklik sunması nedeniyle robo-uzmanlar finans şirketlerinin yeni gözdesi haline gelmiştir.

Fintech Teknolojisi: E-Cüzdan

Ticari ve finansal faaliyetler, ödeme almayı ve ödeme yapmayı gerektirmektedir. Nakit paraya alternatif olarak kredi kartlarının kullanımından sonra son yıllarda e-cüzdan uygulamaları ön plana çıkmaktadır. Sanal cüzdan da denilen bu uygulamalar, bankacılık işlemlerinin dijitalleşmesinin bir ürünüdür. Paypal, BKM Express, Papara gibi uygulamalar ile online finansal işlemler yapılmaktadır. Bu cüzdanlara para yükleyerek veya kredi kartı bilgilerinizi kaydederek nakit ve kredi kartı taşıma ihtiyacı olmadan ödemenizi yapabilirsiniz. Bunun yanında Google Pay, Apple Pay, Turkcell Paycell gibi teknoloji devi firmaların kendi bünyelerinde oluşturdukları sanal cüzdanları da kullanabilirsiniz. E-cüzdan uygulamaları, ödeme yapma noktasında oldukça fazla pratiklik ve hız sağlamaktadır. Dilerseniz güvenliğinizi arttırmak için sms veya e-mail yoluyla tek kullanımlık şifreler oluşturabilirsiniz. Bu şifreler haricinde e-cüzdanınıza giriş yaparken kullandığınız şifreyi kimseyle paylaşmamalısınız.

Finans Sektöründe Peer-to-Peer Kredi Yöntemi Trendi

Bankacılık sisteminin aksaklıklarına çözüm olarak kripto paralar gibi ortaya atılan yeni bir finans trendi de peer-to-peer kredidir. P2P olarak bilinen bu kredi yönteminde, bankaları aradan kaldırarak kredi vermek ve kredi kullanmak isteyen kişiler doğrudan etkileşime geçmektedirler. Bu sistemde fon fazlası olan kişiler, başvuruda bulunan fon ihtiyacı sahipleriyle online şekilde iletişim kurmaktadırlar. Fon ihtiyacı olan kişi, kendi ihtiyacına en uygun miktarda fon fazlası sunan kişiye direkt talebini iletebilmektedir. Fon sahiplerinin faiz oranlarını kendilerinin belirleyebilmesi de sistemin önemli farklılıkları arasında yer almaktadır. Crowdfunding olarak anılan P2P kredi sisteminde bankacılık finansal döngüden kaldırılmıştır. Düşük masraflarla finansal faaliyetlerin yürütülmesi noktasında P2P kredileri oldukça avantajlı görülmektedir. Almanya, Hollanda ve Fransa’da büyük Pazar payına sahip olan bu sistem ülkemizde de finansal teknolojilerin gelişimine paralel olarak ilerlemektedir.