Finans Sektöründe Çalışmak İçin 5 Neden

Finans Sektöründe Çalışmak İçin 5 Neden
Finans Sektöründe Çalışmak İçin 5 Neden

Finans sektöründe çalışmak, büyük bir sorumluluk altına girmek ve bu sorumluluğu da yaşam boyu taşımak demektir.

Sektör, direkt olarak finansal işlemler, yani para, ile ilgili olduğu için risk ve sorumluluk gerektirmektedir. Dolayısıyla bu sektörde çalışmak isteyen kişilerde ilk olarak sabırlı olmaları, analitik düşünme yeteneğine sahip olmaları ve risk – sorumluluk alma kabiliyetinde bulunmaları beklenmektedir.

Finans sektörü, gelişen dünya ile birlikte ilerlediği için rağbet gören sektörler arasında da yer almaktadır. Bunun temelinde teknoloji ve dijitalleşme bulunmaktadır. İnsanlar, gelişen finans ve ekonomi dünyasına ilgi duymakta ve bu ilgi nedeniyle de kariyer yaşamlarını bu alana taşımaktadır. Ülkemizdeki üniversiteler içerisinde en çok okunan bölümler, finansal alanlardaki bölümlerdir. Bunun sebebi, finans alanının geniş ve sektör içerisinde çalışmanın yaşam boyu öğrenme metoduna uygun olmasıdır.

Kendinize “Neden finans sektöründe yer almalıyım?” sorusunu soruyorsanız, pek çok farklı cevapla karşılaşabilirsiniz. Finans sektöründe çalışmak için sayılabilecek 5 temel neden vardır. Sırası ile bunlar:

Finans sektöründe çalışmak için 5 Neden;

  1. Sektör sürekli olarak gelişmektedir.
  2. Finans sektöründe çalışmak azim gerektirir.
  3. Sosyal çevreniz sürekli olarak genişler.
  4. Sürekli olarak kendinizi geliştirmek zorunda kalırsınız.
  5. Bu sektör içerisinde çalışmak oldukça eğlencelidir.

1. Sektör Sürekli Gelişir

Finans, gelişen dünya teknolojisinden en çok etkilenen sektörler arasındadır. Politikaların değişmesi, siyasi ilişkiler, teknolojinin ilerlemesi, ülkeler arasında yaşanan problemler ve iyileşmeler, ülke ekonominin gelişmesi ve genişlemesi ve daha sayılabilecek pek çok faktör, finans sektörünü etkilemektedir.

Örneğin, Çin piyasasında yaşanan bir gelişme, Avrupa’daki piyasaların tamamını etkilemektedir. Dolayısıyla sektör içerisinde ani dalgalanmalar, değişimler ve geliştirmeler bulunmaktadır. Son 10 yıl içerisinde teknolojik hareketlerin hız kazanması da sektörü geliştiren alanlardan olmuştur. Dijital bankacılık, dijital pazarlama gibi faktörler finans alanını oldukça etkilemiştir.

Sektör içerisinde yeni iş olanaklarının oluşmasına sebep olmuştur.

Yaşanan gelişmeler ve değişimler, kişilerin sürekli olarak kendini geliştirmesini de gerektirmektedir. Sektöre uyum sağlayabilmek için bu alanda görev alan personellerin her zaman değişime ve gelişime açık olması şarttır. Uyum sağlayamayan kişiler, ne yazık ki sektör içerisinde kariyer alanlarını geliştiremez.

2. Finans Sektöründe Çalışmak Azim Gerektirir

Finans sektöründe çalışmak, büyük bir azim gerektirir. Sürekli olarak risk ve baskı altında çalışmak ve bu potansiyele sahip olmak için kişilerin azimli olması şarttır. Fakat bu azim, hırs ile karıştırılmamalıdır. Azimli olmak, öğrenmeye ve gelişime açık olup, çok çalışmak ve sorumluluk altına girmek demektir. Sektör, sürekli olarak çalışmayı ve sorumluluk altına girmeyi gerektirir. Bu nedenle finans alanındaki iş ilanları içerisinde adaylarda aranan kriterler bölümünde, “Sabırlı ve anlayışlı olmak, risk alabilmek, azimli olmak, esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek” gibi maddeler yer almaktadır.

İnsanın kendisini fiziksel, ruhsal ve kariyer alanında geliştirmesi için de azme ihtiyacı vardır. Sektör, sürekli olarak gelişime ve kariyer yapmaya elverişlidir. Dolayısıyla performansa bağlı olarak yükselme ya da terfi alma konuları, bu sektör içerisinde oldukça önemlidir. Yüksek performans gösterebilmek için de azimli olmak gerekir. Bu azme sahip olmayan kişilerin sektör içerisinde çalışması ve keyif alması zordur.

3. Sosyal Çevreniz Genişler

Finans sektörü, sosyal çevrenizi genişletebileceğiniz sayılı sektörler içerisinde yer alır. Örneğin, finansal danışmanlık mesleğine mensup olduğunuzda, çevrenizde pek çok işletme ve bireysel çalışan yer alacaktır. Dolayısıyla farklı finansal kurumları ve alanları tanırken, pek çok insan da tanınacaktır.

Sektörün can alıcı noktalarından biri, network ağıdır. İyi ve kaliteli bir network ağına sahip olmak, iş hayatındaki gelişmeleri yakından takip etmeyi sağlar. Piyasalardaki durumları incelemek, rakipler hakkında bilgi toplamak ya da kariyer yaşamındaki fırsatları takip etmek için iyi ve kaliteli bir network ağına sahip olmak önemlidir. Çünkü bu network ağı, zaman içerisindeki kalitenizi ve itibarınızı belirleyecektir.

4. Sürekli Olarak Kendinizi Geliştirirsiniz

Sektör içerisinde “yaşam boyu öğrenme” anlayışına sahip olmak gerekir. Çünkü gelişen teknolojiler, finans sektörü içerisinde değişimlere yol açmaktadır. Bu değişimlere uyum sağlamak da ancak ve ancak eğitim ile olacaktır. Her birey, kendisini sürekli olarak geliştirmek zorundadır. Yeni bilgiler edinmek, finans sektörünü A’dan Z’ye bilmek, rekabet ortamı yaratmak demektir.

Bu gelişim yalnızca kariyer alanında da gerçekleşmemektedir. Kişisel gelişim alanında da finans sektörü oldukça etkilidir. Ofis içerisindeki yaşantınız, insanlar ile kurduğunuz ilişkiler, kendi ruh ve beden sağlığınız açısından da kendinizi geliştirmek zorunda kalırsınız. Bu zorundalık, sahip olduğunuz yetkinlikler, beceriler ve yetenekler üzerinde de etkilidir. Ruh sağlığınızı beslemezseniz, beden sağlığınızı da besleyemezsiniz. Bu da sahip olduğunuz becerilerin körelmesine neden olacak bir harekettir.

5. Finans Sektöründe Çalışmak Eğlencelidir

Eğer, “Ben risk almayı seviyorum” diyebiliyorsanız, finans sektöründe çalışmak oldukça eğlenceli olacaktır. Piyasalardaki gelişmeleri takip etmek, bulunduğunuz finans kariyerindeki gelişmelere açık olmak ve sürekli olarak dinamik bir yapıda olan sektörde çalışmak, keyif almanızı sağlar.

Monoton bir hayata sahip olmak ya da iş hayatının monoton bir hale gelmesi, insanların belli bir zaman zarfından sonra mesleğinden soğumasına neden olmaktadır. Oysa bu durum finans sektörü için geçerli değildir. Dinamik yapıda olan bir sektöre, dinamik yapıdaki kişiler uyum sağlayabilmektedir.

Gizem Aksay hakkında
gizem@finans-tr.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*