
Gönüllü Hizmet Programları – Bebek bakımı, kelebek çiftliğinde çalışmak ya da okul yapımı gibi birbiriyle ilişkisiz birçok iş koluna sahip bu organizasyonlarda profesyonel bir geçmişe sahip olmak gerekmiyor. Gönüllü Hizmet Programları ile Dünyanın hemen hemen her yerine gidip kişisel becerilerini kullanarak birilerine yardım etme olanağı sunuyor. Kısaca Gönüllü Hizmet Programları’nda karşılıklı yeni beceri ve deneyimler kazanılabilmekte. Yabancı dil öğrenip, yurt dışında yeni kültürler tanıyabilir ve yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.
En Çok Tercih Edilen Gönüllü Hizmet Programları
En çok tercih edilen ve dünyanın her bir yerinden gönüllü çalışanlar arayan programlardan bazıları şunlar.
- Help Exchange (Helpx) – Burada organik tarımın yanında çok farklı iş kolları da bulunmaktadır. Gönüllü çalışma yerleri, evler, ofisler, çiftlikler, hoteller hatta yatlar olabiliyor. Siteye girip işleri görebilir ve çalışılacak alanların fotoğraflarını inceleyebilirsiniz. Referans sistemine sahip olduğundan dolayı daha önceden çalışmış kişilerin yorumlarını okuyarak buradan bilgi sahibi olabilirsiniz. Buralarda çalışma saatleri iki saat ile başlayıp daha yukarılara çıkabiliyor. Bu program sayesinde çoğu Avrupa ülkesinde, Kanada’da Yeni Zellanda’ da ve Avusturalya’da çalışma olanağına sahipsiniz. Bu programda hemen hemen herkes için bir iş bulunmakta.
- World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) – WWOOF Dünya’nın her yerinden sadece organik tarım işinde çalışacak kişileri arayan bir organizasyon. Aslında bu işin öncüsü de denilebilir. Çalışma koşulları eğlenceli fakat koşullar ev sahibine bağlı olarak 6 gün 6 saat olabiliyor. Bu siteye üyelik için bir ücret ödemek ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. En kötü taraflarından biri, gidilecek her ülke için ayrı ücret ödeniyor olması. Çalışılabilecek ülkeler Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Asya.
- Workaway – Burada çim biçme işinden boyacılığa, ekim işinden inşaatçılığa, bebek bakıcılığından alışverişe birçok gönüllü çalışma imkânları bulunmakta. Ortalama çalışma süresi ise, haftada 5 gün ve günde 5 saattir. Çalışılabilecek ülkeler, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika ve Avrupa’dır.
- Se7en Interchange – Ufak bir para karşılığında, ücretsiz olarak gönüllü çalışma imkânı bulunan bir site. Tam anlamıyla karşılıklı yardım programı olmasa da yemek ve kalacak yer karşılığı çalışma imkânı sunuyor. Genellikle proje bazlı ve okullarda, yetimhanelerde, vahşi yaşam bölgelerinde, doğal parklarda çalışılabilmekte. 123 ülke ve 6 kıtada çalışma imkânı sunuluyor.
- Service Civil International (SCI) – Hizmet anlamında iş karşılığında yemek ve kalacak yer sunuluyor. Gönüllüler kısa süreli çalışma kamplarını tercih ederek 60’dan fazla ülkede çalışabilir. Bu kamplar genellikle iki üç hafta sürüyor. Uzun süreli çalışmalar ise 3 ay ve üzeri oluyor, ancak ekstra ücrette buna dâhil oluyor. Bu kamplar Japonya’da organik çay tarlasında çalışmaktan, Colorado’da bir kurt barınağının çitlerini tamir etmeye kadar faklı olabiliyor. İhtiyaca bağlı olarak altmıştan fazla ülkede çalışma imkânı sunuyor. House-carers, Mind My House ve House Sitters gibi siteler de farklı program anlamda ihtiyacınıza cevap verebilir.
İlk yorum yapan olun