Koronavirüs ve Finans Teknolojisi

Koronavirüs ve Finans Teknolojisi
Koronavirüs ve Finans Teknolojisi

İnsanlık tarihinin en büyük sorunlarından biri hiç kuşkusuz salgın hastalıklardır. Yüzyıllardır zaman zaman ortaya çıkan bu salgınlar, milyonlarca kişinin ölümüne yol açmaktadır.

Ekonomiden eğitime kadar her alanda etkisini gösteren salgınlar maalesef hayatımıza olumsuz etki etmektedir. Söz konusu salgınlardan biri, 2020 yılı itibariyle dünyayı etkisi altına almış bir virüs olan Covid-19’dan kaynaklanmaktadır.

Koronavirüs salgını olarak bilinen bu hastalığın olumsuz etkisi her alanda kendini göstermektedir. Koronavirüs finans dünyasına büyük bir darbe indirmiştir.

Koronavirüs Finans Teknolojisini Nasıl Etkiledi?

Koronavirüs, oldukça hızlı bir şekilde yayılan tehlikeli bir virüstür. Virüsün kimlerde ölümcül etkilerinin olduğu, kimlerde hafif semptomlara sebep olduğu henüz bilinmemekte buna bağlı olarak bir aşısı veya kesin tedavisi mümkün olmamaktadır. Dünyanın dört bir yanında bilim adamlarının yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmelerine rağmen etkin bir tedavinin uzun zaman alacağı öngörülmektedir. Bu nedenle devletler, karantina uygulamaları ve seyahat yasakları ile dönem dönem ekonomik hayatı da durdurarak sağlık sektöründe oluşacak yoğunlukların önüne geçmeyi amaçlamaktadırlar.

Özellikle sokağa çıkma yasakları ekonomiye büyük etki etmektedir. Bu yasakların uygulandığı süreçte bankacılık işlemleri, alışveriş gibi pek çok finansal faaliyetin internet üzerinden gerçekleşme oranı büyük oranda artmıştır.

Koronavirüs sürecinde finansal teknoloji anlamına gelen fintech uygulamalarının önemi anlaşılmıştır. İnsanların yüz yüze iletişim kurmadan gerçekleştirmek zorunda olduğu finansal faaliyet fintech uygulamaları üzerinden gerçekleşmiştir. Özellikle bankacılık ve ticaret alanında dijital platformların gücünden yararlanılmıştır. Bankacılık uygulamaları, e-ticaret siteleri, borsalar… Finansa dair akla gelen her alanda internetin gücü bu süreçte yüksek oranda artmıştır.

Salgın sürecinden en karlı çıkması beklenen yatırım alanlarından biri bu nedenle Fintechtir.

Koronavirüs Finans Teknolojisi Avantajları

Finans teknolojisi, finansal işlemlerin internet vasıtasıyla dijital ortamda gerçekleştirilmesini sağlayan hizmetler bütünüdür. Bankacılık işlemleri başta olmak üzere finans teknolojisi, paranın varlığını sürdürdüğü her alanda etkisini göstermektedir. Özellikle zaman ve emekten tasarruf etmesi, hızlı ve pratik olması sebebi ile finans teknolojisi oldukça verimli görülmektedir.

Koronavirüs gibi bir salgın hastalık, finans teknolojisinin önemini arttırmıştır. Bunun sebebi hiç kuşkusuz devletlerin karantina ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle ekonomik döngünün sekteye uğramasıdır. Bütün insanların evlerine kapatıldığı bir düzende finans dünyasının pek çok alanında hayat durma noktasına gelmiştir. Hizmet sektörü başta olmak üzere birçok iş alanı küçülmeye gitmiş, pek çok firma iflasın eşiğine gelmiştir. Finansal hayat bu kadar sendelerken, bankalar ve finansal kuruluşlar da bu durumdan etkilenmiştir.

Koronavirüs sürecinde dijital platformlar vasıtasıyla finansal teknolojiler kullanılmış, pek çok finansal işlem bu platformlarda gerçekleştirilmiştir. Koronavirüs finans teknolojisinin gelişimini ve gelecekteki değerini büyük oranda olumlu etkilemiştir. Salgın, çoğu alanda yeni bir dünya düzeni oluşması için gerekli zemini sağlamıştır. Yüz yüze, klasik sistemde sunulan çok sayıda finansal işlem salgın sürecinde internetten gerçekleştirilmiş, hatta finansal kurum çalışanları da evlerinden çalışmaya devam etmişlerdir. Bu durum, yakın gelecekte finansal teknolojilerin öneminin artacağını ve teknolojik gelişmelere paralel olarak finans teknolojisi sektörünün de parlayacağını göstermektedir.

Pandemi’nin Finans Piyasasına Dezavantajları

Koronavirüs, ortaya çıktığı günden itibaren büyük bir hızla dünya çapında yayılmaya başlamıştır. Bölgesel bir salgın olarak başlayan bu hastalık kısa zamanda epidemi kategorisine girerek dünya çapında bir salgına dönüşmüş, vaka sayıları hızla artmıştır. Kesin bir tedavi yöntemi ve etkili bir aşı bulunmadığı için devletlerin izlediği politikalar sağlık sistemini rahatlatmaya yöneliktir.

Hastalığın yayılımını dönem dönem azaltarak sağlık sektöründe yaşanacak yoğunluğun önüne geçmek amaçlanmıştır. Atılan en önemli adım karantinadır. Karantina, çoğu ülkede vakaların yüksek olduğu bölgelerde sokağa çıkma yasağı ilan edilerek uygulanmış, şehirler arası ve ülkeler arası seyahat yasaklarının da uygulanmasıyla karantinanın finansal etkisi ciddi boyutlara ulaşmıştır.

Ekonomik hayat uzun süre durdurulamayacağı için söz konusu karantina uygulamaları belirli dönemlerde uygulanmış, bu da yalnızca vakaların hastanelerde yoğunluk oluşturmamasını, sağlık personellerinin gücünün tükenmemesini sağlamıştır. Koronavirüs finans piyasasına oldukça fazla zarar vermiştir.

Küçük esnaf geçimini sağlayamaz hale gelmiş, hava yolu şirketleri, otobüs firmaları, oteller, mağazalar, alışveriş merkezleri büyük zararlar etmişlerdir. İlaç firmaları, medikal malzeme üreticileri, gıda üreticileri salgın sürecini en az zararla atlatan finansal kuruluşlar olarak görülmektedir.