Mülakat Sorularına Etkin Yanıtlar

Mülakat Sorularına Etkin Yanıtlar
Mülakat Sorularına Etkin Yanıtlar

Mülakat Sorularına Etkin Yanıtlar – Mülakata gidecekler ya da yeni iş bulmak isteyenlerin birebir mülakatlarda dikkat etmesi gereken bazı konular ele alınacaktır.

Mülakat Sorularına Etkin Yanıtlar

Bir mülakata gittiğinizde işi almak istiyorsunuz ve işe bir şekilde ihtiyacınız olduğu için işe başvuruyorsunuz. İnsanların da özellikle mülakatlarda kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri işe en uygun olduklarını kanıtlamak için gösterdikleri çabalar bazen istenildiği düzeyde olamayabiliyor. Bu da sizin o işi almanızı ya da yeni bir görevde yükselmek için ne kadar istekli olup olmadığınızı göstermek adına önemli bir bulgu oluyor, mülakatı gerçekleştiren için.

Mülakatlar

Peki,  gerçekten işe almaya sebep olacak başarılı mülakat nasıl gerçekleşiyor? Ya da işe alımcı diye nitelendirdiğimiz mülakatı gerçekleştiren kişi, sizi işe almaya nasıl karar veriyor? Şöyle ki siz zaten başlangıç itibariyle bir iş arayan olarak çoğu mülakatta bir kaygı ve stres kaynağı olarak görünüyor olabilirsiniz ki zaten bir işi almak için gittiğinizde mülakatı kaygı unsuru olarak görüyorsunuz. Bu kaygıyı ya da bu stresi azaltmanın yollarının başında elbette ki gerçek mülakatı gerçekleştirmeden önce yapılacak olan deneme mülakatı yapmış olmanızdır. Her ne kadar öncesinde tahmini zor olsa da gece gündüz üzerinde çalışılan bazı sorular ya da bu sorulara vereceğiniz cevapları prova etmiş olmanız mülakatçı üzerinde oldukça olumlu bir etki bırakabilir.

Hazırlık Süreci

İş avında olan ya da mülakata girecek adaylar için mülakata iyi bir hazırlık yapmak ne kadar önemliyse mülakat yapacak kişiler için de doğru sorular sormak o kadar önemli olacaktır. O yüzden sorulan sorulara da sizin doğru cevaplar veriyor olmanız işe alınmanızda en büyük etkendir. Eğer mülakatçı kişi doğru soruları soramaz ya da mülakatı yapan kişi olarak rolünü tam olarak ortaya koyamazsa sizin de işe alınamamanıza neden olacak ya da şirketi çok iyi tanımamanıza neden olacaktır. Bu sonuç bir süre sonra sizin empati kuramamanıza, şirket hakkında bilgi eksikliğine ya da başvurduğunuz pozisyonla ilgili bilgi eksikliğine ve yeterince araştırma yapılmadığı takdirde ise aday nezdinde olumsuz bir izlenim bırakmaya sebep olabiliyor. Eğer mülakatı gerçekleştiren kişi size doğru sorular sorabilirse doğru işe alım kararını vermekte kolaylaşıyor. Bu yüzden mesele sadece sizinle ilgili değil, mülakatı gerçekleştiren kişinin de doğru sorular sorabilmiş olması gerekiyor. İsabetli soru seçimi işini doğru bir şekilde yapma işlevinin ötesinde adayın niteliklerine uygun hareket etmeyi ya da soruları doğru bir şekilde yorumlayabilmeye de kapı açar. Doğru sorular soramazsanız yorumlamanız da mümkün olamayabilir.

Mülakata giren aday olarak şimdi size bazı sorular ve bu sorulara verebileceğiniz muhtemel cevapları söylemeye çalışacağım.  Siz bu tarz soruları kullanmayı tercih etseydiniz ya da bu tarz sorularla karşılaşsaydınız nasıl cevaplar verirdiniz? Bunları bir düşünelim.

Bu Pozisyon İçin Çok Sayıda Aday Var, Sizin Neden Seçelim? Sorusu ve Yanıtı

Çok klasik bir mülakat sorusu olmakla birlikte sıkça da sorulur ve kişinin kendini ifade etme biçimi görmeye çalışılır. Muhtemelen de cevaplar şu şekilde olabiliyor: “Beni seçmelisiniz çünkü ben daha önceki işimde oldukça başarılıydım. Ben çalışkanım, sorumluluk sahibi biriyim ve inisiyatif alabilirim. Oldukça sabırlıyım, takım çalışmasına yatkınım.” gibi cevaplar veriliyor. Fakat bu sorulara doğru yapılandırılmış bir soru setinde yeni sorular eşlik edecektir, sizin yetkinliğinizi görmek için. Örneğin; ben takım çalışmasına oldukça yatkınım dediğiniz de mülakatçı size: “Takım çalışmasına yatkın olduğunuzu gösteren bir örnek verebilir misiniz?” gibi bir soruyla karşılık verebilir. Bu noktada vereceğiniz cevabın ikna edici olmasına dikkat etmelisiniz.

Zayıf Ve Üstün Olduğunuz Durumlar Neler Sorusudur? Mülakat Sorularına Etkin Yanıtlar

Tabi bizim üstünlükler listemiz oldukça kabarık. Zayıf olduğumuz alanlarsa o kadar da fazla değil, insan varlığı gereği. Zayıf olduğunuz alanların farkına varmanız gerekiyor. Farkında olsanız bile ne kadarını paylaşmak istersiniz, bir de o var. Mesela, “İş kolik bir insanım. Ailemi ihmal edecek kadar çok fazla işimle ilgileniyorum. İş aile dengesi kurmakta zorlanıyorum. Aşırı mükemmeliyetçiyim gibi durumlar sizin için zayıflık olarak nitelendirebilir fakat bunların altında siz zayıf olmadığınızı, güçlü yönlerinizi ve işe olan istekliliğinizi ifade etmiş oluyorsunuz. Hem yapmaktan hoşnut olduğunuz hem de yöneticilerin arzu edeceği bir durum ortaya koymaya çalışıyorsunuz. Şimdi özgeçmişlere de bakıldığında herkesin en üstün yönlerini daha fazla yansıttığını görüyoruz. Bu yönüyle sizin zayıf yönlerinizin de farkında olmanız oldukça önemli.

Bizimle Ne Kadar Süre Çalışmayı Düşünürsünüz?

Verilebilecek en güzel cevaplardan bir tanesi şu: “Öğrenmeye, gelişmeye, buraya katkı sağlamaya kendime ve çevreme katkı sağlamaya devam ettiğim sürece sizinle çalışırım.” Bu cevap sıradan bir cevap gibi görünse de çok cazip bir cevaptır. Yani , “Daha cazip bir iş bulana kadar sizinleyim.” demek gerçekçi olsa da çokta tatmin edici bir cevap olmayabilir.

Mülakat Sorularına Etkin Yanıtlar Bu İşi Neden İstiyorsunuz? Sorusu ve Yanıtı

Verilebilecek cevaplar: “İş ilanınızı gördüğüm zaman sizin ve şuanda aradığınız pozisyon için yeterince bilgi sahibi olmasam da merak edip araştırma yaptım. İlgimi çektiniz, heyecan duydum ve sizinle çalışmak istiyorum.” gibi daha inandırıcı net cevaplar verilebilir.

En Son Çalıştığınız Kurumda Yöneticileriniz Sizin Hakkınızda Ne Düşünüyor? Sorusu ve Yanıtı

Bir önceki iş yerinizde kötü bir deneyim de yaşamış ya da kovulmuş olabilirsiniz. Bu deneyimi nasıl yansıtacağınızı düşünmeniz gerekiyor ve bunu nasıl aktaracağınızı net olarak ifade etmeniz lazım.

Gelecek Beş On Sene İçerisinde Kendinizi Nerede Görüyorsunuz? Sorusu ve Yanıtı

Bunun gibi bir kariyer sorusu sorulabilir. Bu kadar belirsiz koşullar altında öngörebildiğiniz, geleceğe dair yapacağınız içten yorumlar mülakatçıyı inandırabilir. Çünkü şuanda önümüzdeki beş yılı öngörmek oldukça zor. Fakat içten bir yorum inandırıcı olabilir. Mesela, “ Bize ne gibi katkılar sağlamayı düşünüyorsunuz?” sorusu çok sık sorulur. “Size katabileceklerim konusunda kendime güveniyorum. Yeniden bir iş ortamına adım atmak benim için oldukça heyecan verici bir durum. Yapabileceklerimi isterseniz birlikte görebiliriz.” gibi zekice ve etkileyici cevaplar verilebilir.

Sizi Sevmeyen İnsanlar Sizi Nasıl Tanımlar? Sorusu ve Yanıtı

Bu tarz bir soruya verilebilecek en uygun yanıtlardan biri de sizi sevmeyecek bir aday olmadığı vurgusunu yapmaktır. Bazen buna mülakata gelen arkadaşlar hemen cevap vererek dürüst olma eğilimi gösteriyorlar. Dürüst olmaları doğru fakat bu dürüstlük ne kadar gerçekçi bir yansıma gerçekleştirir ona bakmak gerekiyor. Çünkü sizi sevmeyen insanların olduğunu varsayarak mülakatçıyı dürüstlükle ikna etmeye çalışırsanız, mülakatçı farklı şeyler düşünebilir. Bunun yerine sizi sevmeyen insanların olmadığı vurgusunu yapıp dürüstlüğü ise şu şekilde aktarmalısınız: “Aslında beni sevmeyenden ziyade zorlu bir insan olduğum için çevremde rakiplerim olabilir, beni kıskanan insanlar olabilir.” diyerek mülakatçıya daha dürüst davranmanızı tavsiye ederim.