Finans Dünyasında Dev Bankalar

Finans Dünyasında Dev Bankalar
Finans Dünyasında Dev Bankalar

Finans, paranın kullanıldığı genel eylemleri kapsayan oldukça geniş çaplı bir kavramdır. Gelir elde etmek, yatırım yapmak, birikim yapmak gibi pek çok eylem finansı tanımlamaktadır.

Bu nedenle paranın kullanıldığı her yerde finans dünyasının etkisini görebilirsiniz. Gerek kapsadığı mesleklerin çeşitliliği gerek dünyanın dört bir yanına yayılmış olması sebebiyle finans dünyası oldukça etkindir.

Finans denilince akla gelen ilk iş alanı ise hiç kuşkusuz bankacılıktır. Kimi dev bankalar vardır ki, finans dünyasının gidişatına doğrudan etki etmektedirler.

Yurt İçi Dev Bankalar

Ülkemizde bir iş alanı olarak banka sektörünün oldukça geliştiği görülmektedir. Kamu bankaları ve özel bankalar ülkemizde varlıklarını sürdürmektedirler. Osmanlı döneminde temelleri atılan Ziraat Bankası, Türk bankacılık sisteminde önemli bir yere sahiptir. Köklü geçmişi, kurumsal yapısı ve sağladığı iş imkanlarıyla Ziraat Bankası yurt içi faaliyet gösteren dev bankaların başında gelmektedir.

Cumhuriyetin ilk bankası olan İş Bankası da yerli bankalar arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. 1924 yılında kurulan İş Bankası, savaştan yeni çıkan ülkenin ekonomisini canlandırmak ve sanayileşmenin önünü açmak gibi hedeflerle faaliyete geçmiştir. Tıpkı Ziraat Bankası gibi köklü bir geçmişe sahip olan İş Bankası, Türk finans dünyasındaki dev bankalar içinde kendini göstermektedir.

Kamu bankaları gibi özel bankalar da ülkemizde faaliyet göstermektedir. Yurt içi özel banka sektöründe dev bankalar bulunmaktadır. 1944 yılında hayat bulan Yapı Kredi Bankası, ülkemizin ilk özel bankası olma özelliği taşımaktadır.

Akbank, Garanti Bankası, Vakıfbank, Halkbank, TEB, Denizbank da yurtiçi faaliyet gösteren, ülke ekonomisine yön veren güçlü bankalar arasında yer almaktadır. Söz konusu bankalar, yalnızca yurt içinde değil yurt dışında da şubeler açarak faaliyet göstermektedirler.

Yurt Dışı Dev Bankalar

Bankacılık, dünyanın her yerine yayılmış vaziyette bulunan büyük bir iş alanıdır. Bu nedenle yalnızca yurtiçinde değil yurt dışında da dev bankalar bulunmaktadır. Özellikle Çin ve ABD bankaları global piyasada bankacılık sektörüne hakimdir.

1984 yılında kurulan ICBC (Çin Endüstri ve Ticaret Bankası) toplam varlığı hesaplandığında dünyanın en büyük bankası olarak ilan edilmiştir. Çin merkezli diğer dev bankalar ise; China Construction Bank Corp., Agriculture Bank Of China, Bank Of China olarak listelenmektedir.

Çin gibi dünyaya hükmeden dev bankaları bünyesinde barındıran bir diğer ülke ise ABD’dir. Bu bankalardan hiç kuşkusuz en çok adını duyduğunuz JPMorgan Chase, ABD’nin en büyük bankasıdır. İkinci sırada ise Bank Of America yer almaktadır. Citigroup ve Wellsfargo ülkenin önemli bankaları olarak dikkat çekmektedir.

ABD ve Çin piyasaları haricinde de dünyanın dört bir yanında finans dünyasına hükmeden önemli bankalar bulunmaktadır. İngiltere merkezli HSBC, Japonya merkezli MUFG Bank, Fransa merkezli BNP Paribas, Almanya merkezli Deutsche Bank, İspanya merkezli Banco Santander, Hollanda merkezli ING Group dünyanın en büyük bankaları arasında yer almaktadır.

Bankaların Finans Dünyasındaki Yeri

Finans dünyası, çok sayıda iş alanını bünyesinde barındırmaktadır. Ancak finans denildiğinde akla gelen ilk iş alanı ise bankacılıktır. Bankalar, bireylerden büyük kuruluşlara kadar finans döngüsüne dahil olan herkese hizmet sunmaktadırlar. En temel haliyle parayı muhafaza etmek, parayı transfer etmek, ödeme yapmak veya birikim yapmak amacıyla bankalara başvurulmaktadır. Bunun haricinde bankaların sunduğu kredi kullanımı, proje finansmanı, yatırım danışmanlığı gibi çeşitli hizmetler de bulunmaktadır.

Finans dünyasının gerekliliği haline gelmiş pek çok finansal faaliyet günümüzde bankalar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bankalar, paranın kullanıldığı her alanda ihtiyaç duyulan kurumlardır. Bu nedenle dünyanın her yerinde bankalara rastlamak mümkündür. Yerli bankalar olduğu gibi global bankalar da finans sektöründe hizmet vermektedir.

Söz konusu global bankalar, yurt dışında pek çok ülkede şube açarak dünya çapında hizmet vermektedirler. Geniş çaplı düşünüldüğünde, uluslararası faaliyetlerde bulunan kişi ve kurumların finansal faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için bankalar en güvenilir kuruluşlardır.

Uluslararası arenada bankacılık hizmeti almak için özellikle gelişmiş ülkelerde bulunan dev bankalar banka müşterilerine güven vermektedir. Bu bankaların köklü geçmişi, ekonomi dünyasındaki yeri ve sunduğu hizmetin kalitesi dikkat çekmektedir. Bankaların finans dünyasındaki yeri oldukça büyüktür ve özellikle büyük bankaların global ekonomiye etkisi azımsanamayacak derecede önemlidir.

Bu nedenle finans sektörünü anlamak için dünya ekonomisine yön veren dev bankaları tanımak gerekir.